Danas sahrana patrijarha Irineja

 Danas sahrana patrijarha Irineja

Foto: TV hram

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besjediće episkop bački Irinej, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedvajući predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija za upokojenje počinje u 9.00 časova, u centralnom dijelu hrama, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besjediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsjedavajući predsjedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadležni državni organi.

Iz tog razloga, po odluci Sinoda SPC, direktan prenos iz Hrama će uživo emitovati Tanjug, RTS i Televizija “Hram”, a prisustvo u Hramu biće omogućeno i listu Politika.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja