Bez parlamentarne istrage o zaduženju

 Bez parlamentarne istrage o zaduženju

Skupština Crne Gore neće otvoriti parlamentarnu istragu o zaduženju Crne Gore od 750 miliona eura, ali ni o kupovini dva aviona za kompaniju „ToMontenegro“. Glasovima vlasti odbijen je prijedlog 34 poslanika o otvaranju parlamentarne o zaduženju.

Predlog o otvaranju parlamentarne istrage podnijela su 34 poslanika opozicije.

Poslanici vlasti podsjetili su da je taj Odbor već usvojio prijedlog za kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, piše Portal RTCG.

Jedan od potpisnika predloga Raško Konjeljić (SDP) kazao je da je nova Vlada skriveno od parlamenta, skriveno od opozicije i od parlamentarne većine pripremala zaduživanje od 750 miliona eura.

„Parlament za tri mjeseca nije mogao da dobije informacije na koji način se troši 750 miliona eura, ni na koji način funkcioniše privremeno zaduživanje“, kazao je Konjević i dodao da se svakodnevno rađaju nove sumnje. 

Tražio je i da se provjeri kupovina aviona za kompaniju „ToMontenegro“ od 21 milion eura.

Poslanik SD-a Damir Šehović kazao je da je zaduživanje od 750 miliona eura najkontroverzniji potrez nove Vlade.

„Dajem podršku otvaranju parlamentarne istrage da bi se utvrdile činjenice u ovom poslu koji se može smatrati najkontroverznijim poslom nove Vlade“, kazao je Šehović.

Poslanik Petar Ivanović (DPS) poručio je da bi trebalo da svi podrže otvaranje parlamentarne istrage o zaduživanju.

„Da saznamo na koji način se država zadužila, ko je autorizovao zaduženje, za šta će se sredstva koristiti i da dobijemo naznake kakav ćemo budžet imati u 2021.“, kazao je Ivanović.

Poslanik Miloš Konatar (GP URA) je kazao da ne vidi poentu za otvaranje parlamentarne istrage, ako su već jednoglasno na sjednici Odbora za ekonomiju donijeli odluku da se održi kontrolno saslušanje ministra finansija o zaduživanju.

I predsjednik Odbora Vladimir Joković (SNP) je poručio da u ovom trenutku nema potrebe za otvaranje parlamentarne istrage, jer će biti održano kontrolno saslušanje ministra.

„Ako neko misli da je nešto urađeno nezakonito svako može da ponese krivičnu prijavu“, poručio je Joković.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja emitovalo je 9. decembra na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona eura.

Novac je namijenjen vraćanju starih kredita, koji su nepovoljni, refinansiranju onih koji dolaze na naplatu i investiranju u budućnost Crne Gore.

Kamata je iznosila 2,875 odsto, a potražnja je bila skoro tri milijarde eura.

Ministar fiinansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, tada je kazao da je novo zaduženje planirano rebalansom budžeta iz juna i dodao da je sve po pitanju toga urađeno u skladu sa zakonom.

Iz pojedinih političkih partija ubrzo su uslijedile kritike da je prilikom emisije državnih obveznica prekršeno više zakona, kao i da javnost i Skupština nijesu konsultovani, niti informisani o tom aranžmanu.

Oni su saopštili da zaduživanje države u vidu emisije državnih obveznica predstavlja ishitrenu i netransparentnu ekonomsku odluku, sa krajnje neizvjesnim posljedicama.

Vlada je sredinom decembra Pokretu za promjene (PzP) dostavila materijal vezan za informacije o rezultatima emisije obveznica, sa predlogom zaključaka na razmatranje i usvajanje.

Radi se o ogromnom materijalu koji podrazumijeva zaključke Vlade, Prospekt odnosno dokument o zemlji i ugovore o fiskalnom agentu i o upisu.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još