Dan evropske saradnje obilježen u Baru

 Dan evropske saradnje obilježen u Baru

U posljednjih deset godina svakog septembra i oktobra organizuju se različiti događaji u čitavoj Evropi u cilju promocije i slavljenja uticaja velikog broja prekograničnih, transnacionalnih i regionalnih programa saradnje koje realizuje Evropska unija. Baru je pripala čast da bude grad u kojem će jubilej deset godina Dana evropske saradnje, biti obilježen.

Obilježavanje jubileja za cilj ima podsjećanje na značaj podrške koju EU pruža Crnoj Gori, kao i regionu, sa posebnim osvrtom na rezultate ostvarene u okviru Iterreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Programi regionalne i teritorijalne saradnje u potpunosti su posvećeni procesu evropske integracije i posebno su usmjereni na dobrosusjedske odnose i povezivanje zemalja, ali i razmjenu iskustva kako na nivou regiona, tako i širem Evrope.

Cilj je da svi građani osjete benefite članstva u EU

Za grada domaćina jubilarne godišnjice Dana evropske saradnje odabran je Bar, kao jedan od veoma uspješnih korisnika programa podrške, a predsjednik naše opštine Dušan Raičević iskazao je veliku zahvalnost na pruženoj šansi da se upravo u Baru obilježi ovaj značajan jubilej.

„Predstavlja nam čast i privilegiju, a prije svega svojevrstan podstrek, zahvalnost i nagradu za sve što radimo u kontinuitetu, ne samo sa nivoa lokalne uprave i u pretpristupnom procesu kroz implementaciju projekata. Ovo je nagrada za sve institucije sa teritorije Bara koje koriste sve ove mehanizme, a vrlo smo svi zajedno uspješni u tom procesu. Takođe, koristim priliku da se zahvalim Kancelariji za evropske integracije koja je preko zajedničkog projekta danas uručila jednu značajnu donaciju Osnovnoj školi u Mrkojevićima i potvrdila posvećenost obrazovnim institucijama koje su u svojevrsnom procesu digitalizacije i savremenih metoda učenja, ali istovremeno i potvrda da ono što je cilj svakog projekta koji se finansira iz mehanizama EU zaista dolazi do krajnjih korisnika. Sanas smo bili u prilici da se uvjerimo da su korisnici najvrjedniji dio našeg društva, odnosno naša omladina ili kako je to gospođa Zorka Kordić danas rekla – budući građani EU“, kazao je Raičević.

Tradicija Bara, napomenuo je predsjednik barske opštine, počiva na prije svega međuvjerskom skladu, različitosti kultura i suživotu više vjera i nacija na jednom malom prostoru, a to su, dodaje, vrijednosti na kojima počiva i koncept Evropske Unije.

„Zato je Bar uvijek bio snažan podržavaoc svih aktivnosti koje su se realizovale u pretpristupnom procesu, a koje Crna Gora vrlo uspješno realizuje dugi niz godina“, naveo je Raičević.

I u predstojećem periodu naš grad će, najavio je, biti posvećen svim projektima koji se trenutno realizuju, dodavši da je i za ovu godinu pristigao veliki broj aplikacija na pozive.

„Naš cilj je da svi građani osjete benefite samog članstva u EU i da osjete benefite svih projekata koji se realizuju u trenutnoj pretpristupnoj fazi, a koji se realizuju kroz mehanizme IPA“, kazao je Raičević, dodavši da su rezultate ove saradnje imali priliku juče da vide naši stariji sugrađani, prilikom svečanog otvaranja Dnevnog centra za starije osobe.

Donacije su, podsjetio je Raičević, usmjerene i ka maslinarima, vinogradarima, do revitalizacije kulturno-istorijskog nasljeđa našeg grada, u šta su imali prilike da se danas uvjere i OŠ „Mrkojevići“.

Vrijedna donacija za OŠ „Mrkojevići“

Naime, Osnovna škola „Mrkojevići“ od danas je bogatija za vrijednu opremu i muzički kabinet koji je, povodom desete godišnjice obilježavanja Dana evropske saradnje, donirala Kancelarija za evropske integracije.

Ukupna vrijednost donacije koja obuhvata 20 desktop računara, multifunkcionalni printer, interaktivnu tablu sa projektorom i klavir sa klavirskom klupicom, iznosi 17.272 eura, a sredstva su obezbijedjena kroz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

„Saradnja preko granica je osnovni dio ideje ujedinjene Evrope“

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podsjetila je da se u posljednjih deset godina svakog septembra organizuju različiti događaji u čitavoj Evropi, kako bi se promovisali i slavili uticaji velikog broja prekograničnih, transnacionalnih i regionalnih programa saradnje.

„Tokom ove godine posjetila sam veliki broj različitih projekata u čitavoj zemlji – od starog zatvora koji je pretvoren u kreativni hab u Kotoru, do održivih ozvora energije u Pljevljima. Kada sam rpije nekoliko mjeseci bila u Baru posjetila sam prekogranični projekat koji osvješćuje lokalnu industriju, kroz proizvodnju maslinovog ulja i podržava istorijske i kulturne lokacije Starog Bara“, kazala je Oana Kristina Popa, kazavši da joj je zadovoljstvo što ovi projekti donose konkretne koristi.

„Čvrsto vjerujem da su ovo najbolji projekti koje imamo – saradnja preko granica je osnovni dio same ideje ujedinjene Evrope i snažan pokretač za izgradnju razumijevanja, solidarnosti i prosperiteta, na čitavom kontinentu“, zaključila je Oana Kristina Popa.

Bar – ilustrativan primjer vidljivih rezultata programa saradnje

Glavna pregovaračica Zorka Kordić istakla je da projekti teritorijalne saradnje primjeri konkretnih koristi koje države mogu imati od pretpristupnog procesa, dodavši da joj je posebno drago što se jubilarna proslava organizuje u Baru, gradu koji na ilustrativan način objedinjuje brojne vidljive rezultate programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

„Današnjim događajem ukazujemo i na uspješnu saradnju brojnih državnih institucija , organizacija i pojedinaca, a koja je rezultirala prepoznavanjem zajedničkih prioriteta i uspješnom realizacijom projekata koji doprinose kvalitetu života na ovom prostoru“, istakla je Kordić, navodeći kao primjere unaprijeđenje zdravstvenih usluga, uvođenje mnogih servisa socijalne zaštite, uspostavljanje platformi za kulturnu saradnju i kreativne industrije, unaprijeđenje turističke ponude…

„Dozvolite da podsjetim da je kvalitetnim projektima koje je Crna Gora realizovala u periodu od 2007.do 2013.godine, uspostavljena valjana platforma i za tekuću fnansijsku perspektivu, dakle 2014.-2020., kada kroz devet programa prekogranične saradnje organizacije i institucije Crne Gore sistemski realizuju 240 projekata, vrijednosti preko 270 miliona eura. U tom smislu, dovoljno nas obavezuje geslo Dana evropske saradnje – Zajedničke granice nas zbližavaju, a koja šalje poruku o značaju našeg učešća i doprinosa ukupnom konceptu evropske teritorijalne saradnje“, kazala je Kordić.

Granice ne moraju biti prepreke

Današnjom posjetom programu FORTITUDE, koji je finansiran sa skoro 1,3 miliona eura još jednom je dokazano da se zajedničkim snagama rješavaju izazovni problemi, teritorijalnom saradnjom regija, kazala je predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske Đana Petračija.

„Ovo je konkretan dokaz da granice ne moraju biti prepreke, već prilika za rast i uspješnu saradnju“, kazala je, dodavši da je trenutno u toku izrada nastavka projekta FORTITUDE za period 2021.-2027.

Nagrađeni najbolji na likovnom konkursu „Evropska unija budućnosti“

U susret Danu evropske saradnje realizovan je i likovni konkurs na temu „Evropska unija budućnosti“, a u sklopu programa u Dvorcu kralja Nikole najboljima su uručene vrijedne nagrade. Prva nagrada za najbolji poster pripala je Nikolini Ljiljanić, druga Mateji Vučkoviću, a treća Filipu Matanoviću. Svi laureati učenicij su prvog razreda Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja.

U sklopu Dana evropske saradnje, danas je realizovana i likovna radionica sa našim poznatim umjetnikom Muharemom Muratovićem za učenike OŠ „Mrkojevići“, u Džidžarinu, nakon čega su đaci bili u prilici da obiđu i Stari Bar, sa posebnim osvrtom na projekte koji su realizovani uz podršku Evropske unije.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još