Crna Gora uvodi sankcije protiv fizičkih i pravnih lica uključenih u izgradnju Kerčkog mosta

 Crna Gora uvodi sankcije protiv fizičkih i pravnih lica uključenih u izgradnju Kerčkog mosta

Foto: Sergej Malgavko / TASS

Četiri države među kojima je Crna Gora pridružile su se proširenim sankcijama Evropske unije protiv fizičkih i pravnih lica uključenih u izgradnju Kerčkog mosta koji spaja Rusku Federaciju sa Krimom, piše FOS Media.

Savjet Evropske unije donio je odluku da proširi spisak sankcija protiv pojedinaca i entiteta koji podliježu restriktivnim mjerama u vezi sa akcijama koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

„Države kandidati za članstvo u EU Crna Gora i Albanija, članica EFTA i Evropskog ekonomskog prostora Norveška, kao i Ukrajina uskladiće svoje nacionalne politike sa ovom odlukom Savjeta“, piše u saopštenju.

Proširenjem sankcija su obuhvaćene još dvije osobe i četiri pravna lica. Nešto ranije ovu odluku su podržale Velika Britanija i Švajcarska.

„Evropska unija prima na znanje i pozdravlja ovu posvećenost“, navode iz Evropskog savjeta.

Kerčki ili Krimski most dugačak je 19 kilometara i povezuje Tamansko poluostrvo u regionu Krasnodara sa Kerčom na Krimu. Izgradnja je započeta 2015. godine a prvi automobili prešli su preko novog mosta u maju 2018. Konstrukcija željezničke pruge završena je prošlog decembra. Troškovi izgradnje koštali su 3,6 milijardi dolara, a glavni izvođač radova bila je kompanija „Strojgazmontaž“ ruskog milijardera Arkadija Rotenburga.

Rusija je 2014. godine integrisala poluostrvo Krim, dotad sastavni dio Ukrajine, nakon referenduma na kojem se oko 97% izašlih izjasnilo za pripajanje Ruskoj Federaciji u statusu federalne jedinice, što nije priznala većina država članica UN. Evropska unija je nakon toga u više navrata uvodila sankcije prema ruskim zvaničnicima i kompanijama, čijem se sprovođenju pridružila Crna Gora.

Napomenimo da se Crna Gora, usklađujući spoljnu politiku sa EU, juče pridružila sankcijama koje je Brisel uveo Bjelorusiji kao odgovor na brutalni obračun sa protestima izazvanih spornim predsjedničkim izborima u avgustu.

Izvor: Fos Media / Bogdan Varagić

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja