Crna Gora stagnira po indeksu prosperiteta, ali najbolja na Zapadnom Balkanu

 Crna Gora stagnira po indeksu prosperiteta, ali najbolja na Zapadnom Balkanu

Crna Gora rangirana je kao 50. od ukupno 167 država po indeksu prosperiteta britanskog Instituta Legatum za ovu godinu objavljenom prije nekoliko dana. Time je zadržala prošlogodišnji plasman. U odnosu na 2009. ostvaren je blagi napredak od dva mjesta na tabeli.

Legatum prilikom rangiranja država koristi 12 različitih oblasti: Sigurnost i bezbjednost, Lične slobode, Upravljanje, Društveni kapital, Investiciono okruženje, Uslovi za preduzetništvo, Pristupnost tržištu i infrastruktura, Ekonomski kvalitet, Uslovi življenja, Zdravlje, Obrazovanje i Prirodno okruženje. U obzir se uzima 65 elemenata usmjerenih na razne državne politike, kao i skoro 300 indikatora na nivou zemlje.

U dijelu izvještaja o Crnoj Gori ističe se da država najbolje rezultate postiže u oblastima Sigurnost i bezbjednost (44. mjesto), Obrazovanje (51) i Uslovi življenja (takođe 51. mjesto), a najlošije u oblasti Zdravlja (89. na listi). Najveći napredak u odnosu na deceniju ranije postignut je u oblasti Društvenog kapitala gdje je Crna Gora u 2020. na 61. poziciji.

U kategoriji Investiciono okruženje našli smo se na 53. mjestu, u Upravljanju na 54, po Uslovima za preduzetništvo na 56. a u Ličnim slobodama na 57. Osrednje rezultate Crna Gora bilježi u oblastima Pristupnost tržištu i infrastruktura (65) i Ekonomski kvalitet (66), dok su loši za Prirodno okruženje – tek 87. mjesto na listi.

U poređenju sa 2019. Crna Gora je bolje ocijenjena u sedam oblasti, a slabije u pet. Osjetniji progres evidentiran je u rubrikama Prirodno okruženje (18 mjesta), Ekonomski kvalitet (14 mjesta) i Društveni kapital (12). Najviše je nazadovala kad je u pitanju Pristupnost tržištu i infrastruktura, za 15 mjesta.

Najbolji učinak Crne Gore zabilježen je 2018. godine kada je njen skor iznosio 63,83.

Najveći indeks prosperiteta ponovo ima Danska, iza koje slijede Norveška, Švajcarska, Švedska i Finska. Na šestom mjestu je Holandija, na sedmom Novi Zeland, na osmom Njemačka dok prvih deset zaokružuju Luksemburg i Austrija.

Od zemalja iz okruženja Srbija se nalazi na 52. mjestu u ukupnom poretku, Sjeverna Makedonija na 59, Albanija na 67. i Bosna i Hercegovina na 77. Slovenija i Hrvatska kao članice Evropske unije zauzimaju 26. i 43. poziciju. Na listi nema Kosova zbog neriješenog statusa.

Najslabije plasirana država je Južni Sudan, ispred kojeg su Centralnoafrička Republika, Jemen, Čad i Somalija.

Institut Legatum, čije sjedište je u Londonu, objavljuje indeks prosperiteta od 2007. godine. Izvršna direktorica je baronesa Filipa Stroud.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja