Čovjek sam sebi može glave doći, ukoliko ne praktikuje na preventivni pregled poći

 Čovjek sam sebi  može glave doći,  ukoliko ne praktikuje na  preventivni pregled poći

Koliko je važna prevencija  i u ranom stadijumu  otrkrivanje  malignih oboljenja, koliko je Kalendar zdravlja dobar vid podsjećanja da  čovjek ne zanemari redovne preglede prim. dr Nada Cicmil Sarić – onkolog za Portal Bar  ističe da je  Kalendar zdravlja dobar podsticaj za prevenciju,a o prevenciji treba razmišljati na državnom nivou.

 -Preventivni pregled treba obaviti jednom godišnje, ističe dr Cicmil Sarić.

U Kalendaru zdravlja, Svjetski dan borbe protiv malignih bolesti  je 4.februar, koji   godinama unazad   kroz akcije preventivnih pregleda obilježavaju u  PZU “Dr Masoničić”.  

Dr Gina Masoničić: u mojoj praksi otkrili smo tri tumora dojke kod muškaraca Fot: Biljana Dabić

-Kalendar je dobar podsticaj za prevenciju.  Od osnivanja, svake godine imamo razne akcije. Jedna od glavnih akcija  je  tokom ružičastog  oktobra- mjesec borbe protiv karcinoma dojke  kada  organizujemo  preventivne preglede za žene i za muškarce. Na žalost, ili kada je na vrijeme –  dobro je što se otkrilo, ali  imamo novootkrivene . Dešavalo se da se otkrije rak  i u odmaklim fazama. Akcija će biti u februaru, mjesecu kada se obilježava  Svjetski dan borbe protiv malignih bolesti –   Tokom ove akcije ultrazvučni pregledi su po promotivnim cijenama, kaže za Portal Bar dr Gina Masoničić- specijalista interne medicine.

U PZU “Dr Masoničić”  već po ustaljenoj praksi, u  oktobru kroz akciju preventivnih pregleda  besplatno  pregladaju  lica sa invaliditetom u saradnji sa NVO  Adrija i NVO Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama. Besplatne ultrazvučne preglede imaju i djeca sa posebnim potrebama , a njihovi i roditelji.

Tokom oktobra besplatan je pregled dojke za muškarce.  

-U februaru, takođe,  će biti  besplatan  pregled dojke za muškarce. Skrećem pažnju da muškarci imaju dojke i mogu da obole. U mojoj praksi otkrili smo tri tumora dojke kod muškaraca. Akcije radimo  kako bi podstakli aktivnosti na unapređenju zdravlja, smanjenju smrtnosti od raka  i poboljšanja kvaliteta života. Povod za akciju koja počinje je Svjetski dan borbe protiv malignih bolesti – 4.februar, a  cilj  podizanje svijesti o značaju preventivnih pregleda, kaže dr Masoničić

Prema podacima Svjetske  zdravstvene  organizacije tokom života, jedan od pet muškaraca i jedna od šest žena će oboljeti od raka, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena će umrijeti od nekog oblika maligne bolesti.

Prim. dr Nada Cicmil Sarić -ongolog: O prevenciji treba razmišljati i na državnom nivou Fot: B.Dabić

-Mene toliko ne brine što na godišnjem nivou u Crnoj Gori oko 400 žena  obole od karcera dojke. Mene brine što dolaze u stadijumu u kome dolaze kod ljekara. To me mnogo više brine nego sama brojka. Kada bi ta brojka bila od 400 da je njih 350 u prvom stadijumu- to je bolest koju liječimo i izliječimo. Ali, ne to nije tako, mnogi dođu u odmaklom stadijumu, kaže dr Cicmil Sarić

Ranije su se praktikovali sistematski pregledi koji su bili obavezni. Sistematski pregledi su “iščezli” u savremenom dobu . Šta je Vaša preporuka, preporuka onkologa, da čovjek od 40, 50 i stariji  pođe na preventivni  pregled i kada ga ništa ne boli?

-Jedan put godišnje kao što je to bilo u bivšoj Jugoslaviji kada smo imali obavezne sistematske preglede što pri preduzećima, organizacijama, što pri školama. Taj sistem bivše Jugoslavije, Švedska pokušava da uspostavi. Prije dvije –tri godine sam pročitala da Šveđani još uvjek nisu zadovoljni u potpunosti tim rezultatom.. Preventivni pregled je kada nema simptoma. Prevencija je samo dok se bilo šta ne desi, ne zasmeta. Krv se vadi jedan put godišnje. Mi smo zapustili svoje zdravlje, a društvo nam je to dozvolilo. Sistematski pregledi, ta vrsta prevencije na godišnjem nivou  bi trebali biti dovoljni za preko 90 % slučajeva.  O  prevenciji treba razmišljati na državnom nivou. Naša svijest kao pojedinca je prva stepenica, ali sistematske preglede,  prevenciju treba vratiti,   vrati ono što je bilo dobro. Dolazimo u situaciju da sami sebi glave dođemo ako u odmakloj stadijumima posjećujemo  ljekara, kaže dr Cicmil Sarić.

Prema poslednjim procjenama Svetske zdravstvene organizacije  od  malignih bolesti u svijetu oboljelo je  18,1 milion ljudi i registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2018. godini.

-Ni Crna Gora, ni ostale balkanse zemlje nemaju zdravstveno obrazovanje maker kao fakultativni vid nastave.   Dijagnoza maligne bolesti u najvećem broju slučajeva danas ne znači da će čovjek umrijeti, ali znači mnogo kada se otkrije na vrijeme, daje rezultat  i zato su važni preventivni pregledi, zaključila je dr Nada Cicmil Sarić-onkolog. 

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još