Čestitke uputili brojni zvaničnici: Nema demokratije bez slobodnog novinarstva

 Čestitke uputili brojni zvaničnici: Nema demokratije bez slobodnog novinarstva

Foto: Ilustracija

Čestitke povodom Dana novinara Cre Gore, 23. januara i velikog jubileja – 150 godina crnogorskog novinarstva, uputili su brojni crnogorski zvaničnici.

Đukanović: Novinari su jedni od ključnih reformatora i pokretača društva

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku svim novinarima u Crnoj Gori uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„Nastanak novinarstva u Crnoj Gori prije 150 godina kada izlazi prvi broj lista „Crnogorac” predstavlja jednu od determinanti međunarodne afirmacije crnogorske države, danas uvažene članice NATO-a i prve sledeće članice EU. Kako tada, tako i u novijoj istoriji Crne Gore novinari su jedni od ključnih reformatora i pokretača društva u njegovoj kontinuiranoj transformaciji i demokratizaciji, ali i odgovorni i zaslužni akteri u zajedničkom ostvarivanju najviših državnih dostignuća. Vijek i po kao aktivni sudionici uspona i padova, istorijskih izazova s kojima se suočavala naša država, na posebnom ste zadatku da istinitim, etičkim i profesionalnim informisanjem, kontinuirano doprinosite demokratizaciji društva i ukupnom napretku Crne Gore. I u ovim izazovnim vremenima, koje trenutno živimo, novinari i medijski poslenici imaju veoma važnu ulogu u donošenju odluka utemeljenih na provjerenim informacijama“, naveo je, između ostalog, Đukanović.

Foto: Predsjednik CG

Srzentić: Zajedno ćemo raditi na rješenjima koja će unaprediti medijsku scenu i vaš položaj u njoj

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić istakla je da nas „duga i bogata istorija, 150 godina crnogorskog novinarstva, od prvog broja „Crnogorca“ čini izuzetno ponosnim i obavezuje da u javnom interesu kontinuirano snažimo ugled medijske profesije, jačamo medijski pluralizam i slobodu govora“.

„Sa punim uvažavanjem vaše novinarske profesije ovih dana upoznajem novinare i novinarke u Crnoj Gori kojima želim da, i, mimo ovog dana, ukažem poštovanje i divljenje prema poslu koji radite i koji doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva, jačanju slobode govora, ali i crnogorskih institucija. Znam koliko vaš posao svakodnevno traži odricanja i koliko ste izloženi velikom broju informacija i dezinformacija, pritisku da brzo, profesionalno i blagovremeno informišete javnost, a da odgovorite novinarskim i profesionalnim standardima i koliko ste često zbog toga izloženi napadima i govoru mržnje u online prostoru. Medijska privreda nije ostala pošteđena krize koja nas je pogodila globalno usljed pandemije korona virusa. Hvala vam na vašem zalaganju i doprinosu koji dajete da naše društvo bude bolje, da informacije dođu do građana, što nas kritikujete, podsjećate, podstičete da budemo bolji i otvarate teme koje čine da uprava bude efikasnija i u službi građana. Kao ministarka zadužena za transparentnost i oblast medija, biću otvorena da vas čujem i otvorim dijalog za sve sugestije koje se tiču unapređenja zakonodavnog okvira i medijskog pluralizma…. U narednom periodu, kroz seriju sastanaka, bićete pozvani da mi predstavite stanje u ovoj oblasti iz vašeg ugla, a zajedno ćemo raditi na rješenjima koja će unaprediti medijsku scenu i vaš položaj u njoj. Neophodna je uzajamna podrška institucija države i medija, a posebno novinara, kako bi svako u svom poslu bio još bolji“, navodi se u čestitki ministarke Tamare Srzentić.

Srzentić, Foto: gov.me

Bečić: Novinarska profesija u Crnoj Gori suočava se sa brojnim izazovima

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, čestitku svim medijskim poslenicima uputio je i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, sa željom da novinarska profesija dostigne nivo ugleda koji uživa u demokratskim i civilizovanim zemljama svijeta.

„Još od druge polovine 19. vijeka, novinarstvo je nerazdvojan dio javnog i obrazovnog života Crne Gore, bilježeći i za generacije čuvajući spomen na sva dešavanja burnih epoha kroz koje su zemlja i građani prolazili. Nakon više od 150 godina svoga postojanja, novinarska profesija u Crnoj Gori suočava se sa brojnim izazovima, od socio-ekonomskih, bezbjednosnih, do – u novom tehnološkom dobu u koje smo stupili – pojavi lažnih informacija. Nažalost, napadi na novinare, među kojima se ističu oni na Oliveru Lakić, kao zločin protiv slobodne riječi koji se završio fatalnim ishodom u slučaju Duška Jovanovića, ali i napadi na imovinu medijskih kuća, bili su snažna karakteristika tranzicione epohe u kojoj živimo. Osim potrebe da se do kraja ispita pozadina pomenutih napada i ubistva i pred lice pravde izvedu njihovi izvršioci i nalogodavci, boriću se da se takvi događaji više ni u naznakama sličnosti ne ponove, već da ostanu u prošlosti. Kao posljedica prethodno navedenog, erozija medijskih sloboda snažno je pogodila građane kojima su objektivni mediji i provjerene informacije neophodne, a pravo na istinito izvještavanje zagarantovano. Smatramo da novo doba treba da ojača nastojanja cjelokupne medijske zajednice da se sa izazovima suočava časno i dostojanstveno, njegujući kult istine i pravdoljubivosti kao, ne samo svoj vrhovni cilj, već i sredstvo za postizanje pravovremeno i tačno informisanog građanina i slobodnog društva. Postizanje ovog cilja nemoguće je bez socio-ekonomskog unapređenja života samih novinara, kao osnovnog preduslova njihovog rada, u čemu ćemo im, uvjeren sam, pomoći snaženjem institucija sistema“, naveo je Bečić.

„Koristim priliku da ohrabrim objektivno i istraživačko novinarstvo, koje je veoma važno za konsolidaciju demokratije kojoj smo posvećeni. Stoga, uvjeren da će novinari u našoj državi u potpunosti uživati sva prava i slobode koja im pripadaju, još jednom čestitam svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore““, naveo je Bečić.

Foto: Skupština Crne Gore

SNP: Nema demokratije bez slobodnog novinarstva

Iz SNP-a su, povodom Dana novinara, kazali da vjeruju da će se položaj novinarske branše u Crnoj Gori poboljšati, što znači da više neće biti problema u njihovom regulisanom radnom statusu, povećanju plata i poboljšanju uslova rada.

„A prije i iznad svega u njihovoj bezbjednosti. Vrijeme je da nadležni državni organi učine sve da prestanu pritisci, a pogotovo, napadi na novinare jer nema demokratije bez slobodnog novinarstva. U Crnoj Gori se nakon gotovo 30 godina promijenila vlast pod čijim su “pokroviteljstvom” često napadani novinari koji su kritikovali vlast, govorili o korupciji, organizovanom kriminalu i kršenju ljudskih prava, a vinovnici napada ili pritisaka nisu sankcionisani“, dodaju u saopštenju.

Vlast se jeste promijenila ali za pojedine novinare i medije još uvijek, izgleda nije, dodaju.

„No, treba vremena za svaku vrstu promjena, tako da očekujemo da će se i to brzo promijeniti, tj.da će pojedini mediji konačno prihvatiti činjenicu da je došlo do ozbiljnih promjena u našoj državi“, navode iz SNP-a.

Ovakva atmosfera na medijskom nebu Crne Gore, ne odgovora nikome, ni poslenicima javne riječi, ni društvu u cjelini.

„Nema pravde niti će biti boljitka ovom društvu, dok se konačno ne privedu pravdi ubice i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, urednika lista „Dan“, koji je na oltar slobode medija dao i svoj život, ali i potpuno rasvijetle svi ostali slučajevi napada na novinare“, poručuju iz te partije.

SNP upućuje iskrene čestitke nastarijem esnafskom Udruženju novinara Crne Gore, koje obilježava veliki jubilej – 150 godina postojanja.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još