Čestitke crnogorskih zvaničnika povodom katoličkog Uskrsa

 Čestitke crnogorskih zvaničnika povodom katoličkog Uskrsa

Sveštenstvu, pripadnicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori i svima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru čestitke su uputili brojni crnogorski zvaničnici.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, čestitao je katolički Uskrs barskom nabiskupu, Mons. Rroku Gjonlleshaju i kotorskom biskupu Mons. Ivanu Štironji.

Foto: gov.me

„U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, Vama i svim građanima i građankama katoličke vjeroispovijesti upućujem srdačne čestitke povodom Uskrsa, sa željom da ovaj sveti blagdan provedete u dobrom zdravlju, miru i radosti. Najveći hrišćanski praznik se tradicionalno obilježava tokom proljeća koje simboliše ponovno stvaranje, što nam uliva nadu i daje snagu da se svi zajedno suočimo sa još jednom godinom koju prati pandemija, te da nastavimo čuvati iskonske vrijednosti na kojima počiva Uskrs, a to su pobjeda života i vjera u novi početak. Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija kao istorijski, duhovni i kulturni dragulji naše države, uvijek su bile u službi svih građana bez obzira na njihovo duhovno i svjetovno opredjeljenje i kao takve prepoznate su kao iskreni promoteri pomirenja, međuvjerskog sklada i svih vrijednosti koje baštini savremena Crna Gora. Sa vjerom u skori završetak globalne pošasti kao najvećeg izazova 21. vijeka, izražavam najiskreniju želju da predstojeći praznični dani budu podsticaj za toleranciju, međusobno razumijevanje i zajedništvo“, navodi se u čestitki Bečića.

Uskrs nadbiskupu barskom i apostolskom upravitelju kotorske biskupije monsinjoru Roku Đonlešaju, novoimenovanom biskupu kotorskom monsinjoru Ivanu Štironji, sveštenstvu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori i svima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru čestitao je i potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović.

„Svima želim da jedan od najvećh hrišćanskih praznika provedu sa najbližima u miru, zdravlju i sreći. Uskrs je prilika za podsjećanje na vanvremenske i neprolazne vrline čovječanstva, ali i šansa da doprinesemo većem međusobnom poštovanju i uvažavanju, koji su neodvojivi dio biti društva u Crnoj Gori”, naveo je potpredsjednik Abazović u čestitki.

On je poželio svima da im blagdani donesu duhovni mir i blagostanje.

„Uskrs je praznik za oživljavanje simbolike pobjede dobra nad zlom, ali i stalni podsjetnik da se za istinske vrijednosti vrijedi boriti i da svi snosnimo odgovornost za boljitak društva u cjelini, bez obzira na vjeru ili naciju. Samo mudrost, zajedništvo i zrelost mogu donijeti mir i sklad Crnoj Gori i doprinijeti njenoj svjetlijoj budućnosti”, zaključio je Abazović.

Čestitku je uputio i lider Prave Crne Gore Marko Milačić, „uz želju da dobro zdravlje, radost, mir i svako dobro obasjaju vaše domove u ovim svijetlim danima“.

„Neka radost života i nada u vaskrsenje pravih vrijednosti budu nepresušno nadahnuće da složno i zajednički radimo, svojim životom svjedočeći najveće ljudske vrijednosti mira, praštanja i tolerancije, gradeći mostove međusobnog povjerenja i razumijevanja, kako bi zajednički doprinijeli opštem napretku“, navodi se u čestitki Milačića.

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore, Ivan Brajović, čestitao je Uskrs crkvenim velikodostojnicima i svim vjernicima koji praznik slave sjutra.

“Još jedna je godina kada se ovaj praznik proslavlja u specifičnim uslovima epidemije novog koronavirusa. Stoga vam, prije svega, želim dobro zdravlje i da čuvate jedni druge. A onda da na jedan od najvećih praznika preovladaju one vrijednosti kojima nas vjera uči – ljubav, mir, sloga, međusobno uvažavanje i suživot.

U nadi da ćete praznik provesti u najljepšoj atmosferi, te da ćemo već naredne godine slaviti, svi zajedno, bez opterećenja izazvanih epidemiološkom situacijom, svim vjernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru, želim srećan Uskrs”, rekao je Brajović.

Povodom predstojećeg katoličkog Uskrsa predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević upućuje najiskrenije čestitke nadbiskupu barskom, Roku Đonlešaju, i biskupu kotorskom, Ivanu Štironji, sveštenstvu i monaštvu, kao i svim vjernicima katoličke crkve, saopšteno je iz DNP-a.

Kako navodi, uz želju da ih blagi dani Uskrsa zateknu u dobrom zdravlju i raspoloženju, uz osjećaj hrišćanske ljubavi, tolerancije i suživota svih vjera i nacija kao bogatstva različitosti Crne Gore.

“I povodom ovog svijetlog katoličkog praznika, uvažavajući činjenicu da je našem društvu već tradicionalno svojstven lijep multinacionalni i multikonfesionalni sklad, Milan Knežević želi svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti da i ovaj Uskrs dočekaju uz poruke mira, da u duhu Hristovog uskrsnuća dožive novo uskrsnuće ljubavi i tolerancije među građanima svih konfesija i nacija, što predstavlja garant mirne i prosperitetne Crne Gore, njene budućnosti i njenog zajedništva”, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još