Čeka se zakon za smjene direktora zdravstvenih ustanova

 Čeka se zakon za smjene direktora zdravstvenih ustanova

Foto: gov.me/ S.Matić

Ministarstvo zdravlja najavilo je potpunu rekonstrukciju zdravstvenog sistema i smjene značajnog broja direktora bolnica i domova zdravlja, zbog čega su inicirali izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima je predviđeno da isto lice ne može biti direktor ustanove više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima, piše Dan.

Nakon rezova i smjena u Kliničkom centru Crne Gore KCCG, očekuju se i promjene direktora zdravstvenih ustanova, koji su više od dva puta bili na funkcijama. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je prije nekoliko dana na pres konfereniciji istakla da su u saznanju da je prethodno rukovodstvo sprovelo sumnjiv izbor velikog broja čelnika ustanova, koji su izabrani bez javnog konkursa.

“Prema članu 178 koji se odnosi na izbor direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država dešavalo se da su pojedini direktori određeni vremenski interval bili na toj funkciji, pa su razriješeni i nakon 30 dana, kako im je to zakon omogućavao, ponovo imenovani. Mandat je započinjao od ponovnog izbora. Kada je u pitanju imenovanje direktora zdravstvenih ustanova u 2020. godini, u saznanju smo da nije postojao javni konkurs za veliki broj njih i to isto treba ispitati”m najavila je Borovinić Bojović.

Skupštinski Zakonodavni odbor juče je većinom glasova članova utvrdio da je utemeljena u zakonu i Ustavu inicijativa poslanika koji su pokrenuli izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim traže da isto lice ne može više od dva puta biti direktor zdravstvene ustanove. Predlog dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti potpisali su poslanici DF-a Branka Bošnjak i Slaven Radunović, kao i poslanik Demokrata Boris Bogdanović, SNP-a Dragan Ivanović i poslanik URA Miloš Konatar.

Oni traže dodatak člana 178 u kome bi pisalo da će se „izbor direktora čiji je osnivač država, odnosno opština, a kojima je prestao mandat u skladu sa ovim zakonom izvršiti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona”.

Novo rukovodstvo Kliničkog centra na čelu sa direktoricom Ljiljanom Radulović i u narednim danima nastaviće sa smjenama direktora klinika i centara. Radulovićeva je smijenila direktora za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola Hasiba Lukača i Instituta za onkologiju Vladimira Todorovića. Direktorica KCCG je u prethodnih deset dana smijenila osam čelnika klinika i centarau toj ustanovi, među kojima i medicinsku direktoricu Marinu Ratković i prvog čovjeka Urgentnog Nermina Abdića.

Radulovićeva je umjesto Lukača imenovala Gorana Marjanovića. Na čelu Instituta za onkologiju postavljena je Sanja Strugar Lekić. Radulovićeva je na mjesto medicinskog direktora imenovala Zorana Terzića, dok je za direktora Urgentnog postavila internistu Nebojšu Brnovića. Smijenjen je i direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju Nikola Bulatović, a na njegovo mjesto je postavljen ortoped Goran Pešić. Radulovićeva je razriješila i dugogodišnjeg direktora Interne klinike Sretena Kavarića, kojeg je naslijedio Đorđe Krnjević.

Sa čelne pozicije Klinike za neurologiju smijenjen je Balša Vujović, umjesto koga će tu jedinicu voditi Slaviša Peruničić. Nova direktorica je smijenila i dosadašnjeg direktora Hirurške klinike Pericu Maraša, a na njegovo mjesto imenovala Vladimira Vučelića.

Adžić Zečević umjesto Danijele Raonić?

Direktorica KCCG je na početku smijenila i direktora Centra za nauku KCCG Filipa Vukmirovića i na njegovo mjesto postavila endokrinologa Snežanu Vujošević. Prema informacijama iz KCCG, novi direktor Klinike za bolesti srca biće Nikola Pavlović, umjesto Nebojše Bulatovića. Novo rukovodstvo će u narednim danima izabrati novu direktoricu Klinike za očne bolesti, kojom rukovodi dosadašnji v.d. direktor KCCG Danijela Raonić. Jedan od kandidata za to rukovodeće mjesto je oftalmolog Antonaeta Adžić Zečević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još