Ćalović Marković: Većina međunarodnih partnera zna da su crnogorski tužioci pod političkom kontrolom

 Ćalović Marković: Većina međunarodnih partnera zna da su crnogorski tužioci pod političkom kontrolom

Reforme tužilaštva i sudstva su neophodne i poželjne, ali brzina i želja za promjenama ne smiju biti važniji od kvaliteta, ocijenila je za Pobjedu izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović-Marković.

Ona je komentarisala činjenicu da su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, kao i dva sudska zakona upućeni u skupštinsku proceduru bez održavanja javne rasprave.

Nakon što je u ponedjeljak parlamentarna većina odlučila da umjesto Vlade, šefovi poslaničkih klubova budu predlagači Zakona o Državnom tužilaštvu, čime je izbjegnuta obavezna javna rasprava, dan poslije je i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava obavijestilo javnost da je izradilo i uputilo u zakonodavnu proceduru prijedloge zakona o izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakona o sudovima.Iz Ministarstva su saopštili da su predložene zakonske izmjene jednoglasno podržane od svih članova Sudskog savjeta, koji je osim prethodno datog pozitivnog mišljenja, donio odluku da sačeka sa objavljivanjem odluke o raspisivanju novog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda, uz očekivanje da će predložene izmjene u najkraćem roku biti razmatrane i usvojene u Skupštini.

Izvršna direktorica MANS-a je u izjavi za Pobjedu rekla da je nesumnjivo da ogromna većina u Crnoj Gori, ali i međunarodnih partnera, smatra da aktuelni tužioci nijesu imali konkretne rezultate i da su pod političkom kontrolom.

„Na tome je trebalo graditi što širi konsenzus oko načina na koji treba izvršiti reformu. Legitimitet te reforme je od ogromnog značaja, kako bi se izbjeglo da i svaku sljedeću promjenu vlasti prati smjena tužilaštva. U tom smislu sam i predlagala da rasprava o tužilačkom zakonu bude organizovana u skladu sa standardima, da se u okviru nje razmotre iskustva iz drugih zemalja koja su imala sličnu društveno-političku situaciju, i da se nađu održiva rješenja koja će predložiti Vlada, a ne poslanički klubovi“, kazala je Ćalović-Marković.

Naglašavajući da je reforma tužilaštva neophodna, ona ističe da brzina i želja za promjenama ne smiju biti važniji od kvaliteta. Isto smatra, kako kaže, i što se tiče zakona koji se odnose na sudstvo.

„Promjene su neophodne, ali moraju biti urađene u skladu sa standardima. Vlada ne bi trebala da predlaže bilo koje, a posebno sistemske zakone, bez ozbiljne javne rasprave“, kazala je Ćalović-Marković.

Prema njenim riječima, traženje prečica na uštrb legitimnosti procesa i donošenje odluka iza bilo čijih zatvorenih vrata ne može biti dobro za demokratiju.“Nova Vlada bi na početku svog rada morala da pokaže spremnost da bude mnogo otvorenija od prethodnih i da uključi građane u donošenje mnogo većeg broja odluka“, zaključila je Ćalović-Marković.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još