Budžet za 2022. godinu oko 23 miliona eura za vlast “razvojni”, za opoziciju “izborni”

 Budžet za 2022. godinu oko 23 miliona eura  za vlast “razvojni”, za opoziciju “izborni”

Dok su čelnici Opštine Bar mišljenja da je predloženi Bužet za 2022. godinu u iznosu oko 23 miliona eura razvojni navodeći da je 42 % planiranih sredstava za kapitalna investiranja, sa druge strane iz redova opozicije uz kritičke osvrte tvrde da je Budžet “izborni”. Predlog Odluke o Budžetu Opštine Bar za 2022. godinu usvojili su danas odbornici SO Bar sa 25 glasova za, protiv su bila 3, a uzdržanih nije bilo, nakon višečasovne i iscrpne rasprave.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Opštine Bar Ivana Backović kazala je da su ukupni primici opštine za narednu godinu utvrđeni u iznosu od 23,230,000 eura. Najveće učešće u planiranim primicima imaju porezi, koji su planirani u iznosu od 12, 300, 00 eura i koji predstavljaju skoro 53 odsto ukupnog budžeta.

Predloženi budžet, istakla je Backović, je realan i održiv i da se u cjelosti može realizovati u narednoj godini.

Sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović istakao je da su primici kapitalnog budžeta planirani u iznosu od 8.5 miliona eura, koji će najvećim dijelom biti utrošeni na realizaciju projekata u Ilinu, Topolici III, Velikom Pijesku i Sutomoru, tj. na onim prostorima na kojim, kako je kazao Dabanović, postoji najveća investiciona aktivnost ulaganja od strane investitora.

Najveći izdaci kapitalnog budžeta namijenjeni su za lokalnu infrastrukturu i oznose 6,130,00 eura. Sem toga, planiranasu sredstva za otkup zemljišta u iznosu od 1,950,000 eura i izgradnju objekata u iznosu od milion eura“, istakao je Dabanović, dodajući da sumirajući izdatke zapaža se da su veći u iznosu od 1,230,000 eura i planirano je da se nadomijeste od sredstava operativnog budžeta.

„Kandidovano je nekoliko projekata, između ostalih Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, Azila za napuštene životinje, školske sale u Mrkojevićima, koji se tumače kao objekti od opšteg značaja“, naveo je Dabanović.

Odbornik Demokrata Momčilo Leković podsjetio je da ulazimo u izbornu godinu što se jasno vidi i po ovom dokumentu.

Nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Siguran sam da će to biti poslednji. Građani ne žive samo tokom izborne godine, odnosmo u mjesecu izborne kampanje već žive sve četri godine mandata, kazao je Leković.

U završnoj riječi predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da činjenica da je skoro 42 odsto budžeta planirano za kapitalne investicije govori u prilog tome da je u pitanju razvojni budžet.

„Za mene postoje dvije vrste budžeta – razvojni ili sanacioni. Mi nemamo sanacioni, već razvojni. Da li je izbornu, ja tu kategoriju ne poznajem i ne prepoznajem“, kazao je Raičević, dodavši da je razvoj interes svih.

Raičević se i ovom prilikom osvrnuo na sredstva koja se iz državne kase izdvajaju za Opštinu Bar, kazavši da se ni prethodni budžeti u dijelu kapitalnih projekata nijesu adekvatno tretirali opštinu Bar.

„Očigledno se nastavlja loša praksa, s tim što je ta praksa dodatno pogoršana činjenicom da u ovom konkretnom slučaju opština Bar poslednja rangirana na tablici kojom se predstavlja iznos sredstava koja se dodjeljuje opština“, istakao je Raičević.

Sjednica SO Bar biće nastavljena sjutra, sa početkom u 10 časova.

U Budžetu je za subvencije opredijeljen iznos od 420.000 € od čega iznos od 200.000 € za preduzetništvo, 50.000,00 € za žensko preduzetništvo, 150.000 € za agrobudžet i 20.000 € za podsticaje za zanastvo, čime Opština nastavlja praksu razvoja lokalne ekonomije i podrške preduzetnicima u osnivanju sopstvenog biznisa kroz koje je u proteklom period otvoreno preko 50 novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Povećana su izdvajanja i Crvenom krstu koja iznose 70.000 € i za Narodnu kuhinju za koju se sada izdvaja 25.000 € dok se za Dnevni centar za starije osobe Caritasa Barske nanbiskupije izdavaja 25.000 €. Za naknadu za novorođeno dijete predviđeno je 50.000 € a u Budžetu se našla i stavka za podrška za borbu protiv neplodnosti od 10.000 € koja će biti značajna pomoć bračnim parovima bez djece. Isto tako izdvojena su sredstva za subvencije za MZ Crmnica i MZ Šestani za prolazak kroz tunel Sozina u iznosu od 55.000 €.

Neke od ključnih investicija predviđenih u kapitalnom dijelu Budžeta biće uređenje Trga Vladimira i Kosare u centru grada, uređenje kaldrme u Starom Baru, školska sala u Mrkojevićima, zatim Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoj ali i izgradnja objekta skloništa za napuštene životinje na Kufinu.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još