Budućnost Zapadnog Balkana u EU nema alternativu

 Budućnost Zapadnog Balkana u EU nema alternativu

Foto: Skupština Crne Gore

Konferencija „Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma“, održana je danas u organizaciji Skupštine Crne Gore i Centra za demokratsku tranziciju (CDT), pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da iako je u, okvirima Zapadnog Balkana, Crna Gora prepoznata kao predvodnik na putu evropskih integracija, budući da su otvorena u cjelini i privremeno zatvorena tri pregovaračka poglavlja, ima prostora za napredak, kao i da stagnacija na određenim poljima ne može biti opcija.

„Poruke evropskih partnera su jasne i one nalažu potrebu ubrzanja našeg evropskog puta. Čvrsto vjerujem da će ovome doprinijeti mirna i demokratska tranzicija vlasti, koja će rezultirati dinamičnijem usvajanju evropskih standarda, i time, bržem zatvaranju preostalih poglavlja. Svjesni smo činjenice da bez efikasnijeg rješavanja izazova na koje se ukazuje u Izvještaju Evropske komisije i u drugim relevantnim dokumentima, ne možemo jačati institucije i vladavinu prava“, istakao je Bečić.

Kako je naveo predsjednik Skupštine, potrebno je zajedničkim naporima istrajati u namjeri izgradnje budućnosti regiona, zasnovane na principima pomirenja, solidarnosti, jačanja međusobnog povjerenja i odgovornog odnosa prema teškom nasljeđu prošlosti.

Predsjednik Bečić kazao je da su evropski partneri prepoznali potrebu da pomognu zemljama Zapadnog Balkana, naročito usljed ekonomske i zdravstvene krize izazvane korona virusom i dodao: „Odobravanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, treba tumačiti u duhu te podrške. Ova najvidljivija i najkonkretnija pomoć ekonomijama naših država učiniće da građani osjete poboljšanja u njihovom svakodnevnom životu, kako preko saobraćajne i infrastrukturne povezanosti zemalja, tako i kroz programe podrške mladima, ali i projekte vezane za obnovljive izvore energije i digitalnu transformaciju“.

Govoreći o značaju Konferencije, predsjednik Skupštine je istakao da je jedan od njenih bitnijih zadataka kreiranje zajedničke vizije, kroz uporedna iskustva i razmjenu informacija o ispunjavanju političkih kriterijuma, o tome koji je najefikasniji i najbrži način da se zemlje Zapadnog Balkana približe Evropskoj uniji, što u konačnom treba da rezultira njihovim članstvom u ovoj nadnacionalnoj zajednici.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja