Brzi antigenski testovi stigli u Dom zdravlja, PCR testovi naredne sedmice

 Brzi antigenski testovi stigli u Dom zdravlja, PCR testovi naredne sedmice

Foto: jedro.bar

Nova količina brzih antigenskih testova na koronavirus juče je isporučena JU Dom zdravlja Bar od strane Instituta za javno zdravlje. Dio testova je opredijeljen za COVID ambulantu u Ostrosu, dok će se preostale količine testova koristiti u COVID ambulantama Doma zdravlja. Trenutno se u barskom Domu zdravlja ne vrši uzimanje uzoraka za PCR dijagnostiku, a kako je Portalu Bar kazala specijalista epidemiologije Ljiljana Jovićević postupak nabavke medijuma za PCR dijagnostiku je u toku i isporuka istih se očekuje naredne sedmice.

„U skladu sa  Strategijom za testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koju je usvojilo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, Dom zdravlja Bar je od ponedeljka 02.11. godine započeo primjenu brzih antigen testova u COVID ambulantama za djecu i odrasle. Testiranje brzim antigen testovima je predviđeno za pacijente koji imaju akutnu respiratornu infekciju (povišena tjelesna temperatura, kašalj, nedostatak daha) kao i za pacijente koji imaju bilo kakve respiratorne tegobe a koji su bili u kontaktu sa oboljelom ili osobom sumnjivom na COVID-19 tokom 14 dana prije bolesti“, kaže Jovićević i napominje da je prva isporuka testova u količini od 400 komada koje je ovoj ustanovi isporučio Institut za javno zdravlje potrošena u prva tri dana tekuće sedmice.

Imajući u vidu visoke brojke novozaraženih pacijenata prethodnih dana, za očekivati je, smatra Jovićević, da će se veliki broj građana koji su bili u kontaktu sa oboljelima javljati u COVID ambulante Doma zdravlja Bar sa simptomima infekcije novim koronavirusom i da će postojati povećana potreba za primjenom  testova.

Trenutna epidemiološka situacija, dodaje, odraz je nepoštovanja preporučenih preventivnih mjera u proteklom periodu.

„Stoga, podsjećamo da je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru obavezno, da se prilikom socijalnih kontakata mora voditi računa o održavanju distance i da se posebna pažnja mora posvetiti održavanju higijene ruku i neposrednog okruženja. Prema svakome se moramo ophoditi kao prema potencijalno inficiranom i sprovoditi navedene mjere. Imajući u vidu da bilo koja vrsta okupljanja nosi rizik za prenošenje ove infekcije ukoliko nije moguće obezbijediti propisanu distancu, podsjećamo da su zabranjeni svi privatni skupovi kao što su svadbe, rođendani, maturske večeri i sl, kao i da se treba uzdržati od proslavljanja predstojećih praznika van porodičnih okvira“, ističe Jovićević.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja