Brisel poručuje: Za ključne zakone CG se mora konsultovati sa EU

 Brisel poručuje: Za ključne zakone CG se mora konsultovati sa EU

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AP) počeo je juče izjašnjavanje o izvještaju o Crnoj Gori, a u tekstu tog dokumenta naglašeno je da Brisel podržava pravosudne reforme i jačanje vladavine prava, uz poziv vlastima u Podgorici da se o izmjenama ključnih zakona dosljedno konsultuju sa evropskim partnerima, piše Dan.

Glasanje je počelo juče, a poslanici se izjašnjavaju o amandmanima i tekstu u cijelini.

Kako je Danu saopšteno iz Sekretarijata spoljnopolitičkog odbora, pošto se sjednice održavaju na daljinu, onlajn, imajući u vidu epidemiju korona virusa, to će zahtijevati malo više vremena nego što je uobičajeno.

O konačnom tekstu, čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula, plenum bi mogao da se izjasni krajem ovog mjeseca.

“Očekuje se da saopštenje o ishodu glasanja i ključnim porukama iz izvještaja bude objavljeno u srijedu oko podneva”, kazali su za Dan iz Evropskog parlamenta.

Prema informacijama Dana, jedan od kompromisnih amandmana koji je dobio podršku parlamentaraca u Briselu jeste i onaj koji je podnio italijanski poslanik EP Fabio Mario Kastaldo.

“EP poziva crnogorsku vladu da se dosljedno konsultuje sa svojim evropskim partnerima prije nego što izmijeni ključne zakone, jer te izmjene treba sačiniti uz podršku EK i VK. To se odnosi i na slučaj predloženih izmjena Zakona o tužilaštvu i zakona o formiranju posebnog tužilaštva za organizovani kriminal”, navodi se u izvještaju.

Prema nacrtu izvještaja, EP pozdravlja činjenicu da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačanja kapaciteta i profesionalnosti policije, mada podvlači da sistemski nedostaci u krivičnopravnom sistemu ostaju i moraju da budu rješavani kao prioritetno pitanje.

“EP je ozbiljno zabrinut zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i poziva odgovorne institucije da poboljšaju dosadašnje rezultate, takođe i u oblasti oduzimanja imovine stečene kriminalom, te po pitanju krivičnog gonjenja i pravosnažnih osuđujućih presuda za ta djela”, piše u tekstu izvještaja.

Zaustaviti partijsko zapošljavanje

Evropski parlament, kako se navodi u izvještaju, pozdravlja napore u oblasti sprovođenja reformi javne uprave i rezultate koji su već postignuti.

“EP je zabrinut nalazima da je članstvo u stranci još uvijek bitan faktor za zapošljavanje u crnogorskom javnom sektoru i poziva crnogorske vlasti da nastave napore na stvaranju efikasne javne uprave i zadržavanju stručnosti, posebno u vezi sa procesom pristupanja EU”, navodi se u izvještaju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još