Bratić sa Perovićem: Cetinjska Bogoslovija da bude dio obrazovnog sistema Crne Gore

 Bratić sa Perovićem: Cetinjska Bogoslovija da bude dio obrazovnog sistema Crne Gore

Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić danas se sastala sa rektorom cetinjske Bogoslovije Gojkom Perovićem, saopšteno je iz Ministarstva. 

„Resor ministarke Vesne Bratić, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, aktivno će učestvovati u integrisanju najstarije škole u Crnoj Gori, cetinjske Bogoslovije u obrazovni sistem Crne Gore.

To su neki od zaključaka sa današnjeg sastanka sa rektorom, ocem Gojkom Perovićem, sveštenikom Mirčetom Šljivančaninom i predstavnicima ove škole“, navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Bratić je kazala da bi time jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori osnovana davne 1863. postala dio zvaničnog obrazovnog sistema Crne Gore i bila uvažena i pomognuta od državnih institucija. 

„Ako imamo u vidu da u Crnoj Gori više od osamdeset odsto građana jesu vjernici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, više je nego logično da se cetinjska Bogoslovija akredituje i ostvari sva zakonska prava i status koji joj pripada, a koji do sada nije imala“, poručila je ona.

Rektor ove škole protojerej Gojko Perović je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti ministarke da učestvuje u aktivnom dijalogu i radu na tome da ova škola postane dio zvaničnog školskog sistema Crne Gore.

On je kazao da iz Bogoslovije ne traže ništa više od statusa koji ima islamska škola Medresa u Crnoj Gori kao i da Bogoslovija do sada nije imala nikakvu pomoć od državnih organa Crne Gore.

„Mi ćemo u budućem periodu raditi na usklađivanju našeg programa sa važećim školskim programom kako bismo što lakše integrisali našu školu u crnogorski obrazovni sistem“, kazao je on.

Sastanak je, kako se navodi u saopštenju, protekao u veoma konstruktivnoj atmosferi a predstavnici Ministarstva i Bogoslovije su iskazali spremnost da u budućnosti još čvršće sarađuju kako na prevazilaženju ovog inicijalnog problema tako i na unapređenju svih mogućih oblika saradnje.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još