Bratić najavila revizije više školskih predmeta, među kojima i crnogorskog jezika

 Bratić najavila revizije više školskih predmeta, među kojima i crnogorskog jezika

Foto: Twitter – Skupština CG

Ministarstvo prosvjete će uskoro uvesti sistematičnu reviziju za više školskih predmeta, a tu spada i crnogorski jezik, najavila je ministarka Vesna Bratić.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore, Bratićeva je kazala da će ta revizija biti objektivna, sveobuhvatna i cjelishodna.  

„Riješeni smo, budite uvjereni da uložimo dodatne napore kako bi revidirani programi počeli da se primjenjuju u što skorije vrijeme“, kazala je ministarka. 

Bratić je takođe kazala da status Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnosti nije u nadležnosti Ministarstva, već u nadležnosti Vlade.

„Sve obaveze prema tom fakultetu su izmirene. Trenutni status te ustanove neće se mijenjati. Ukidati ga nećemo, a taj fakultet je čak i privilegovan“, kazala je Bratić.

Bratić je takođe poručila da će učiniti sve da se angažman, trud i profesionalnost koju su prosvjetni radnici pokazali u periodu pandemije finansijski valorizuje, u obimu u kojem to omogući budžet.

Poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić pitala je Bratić u parlamentu da li, imajući u vidu da su prosvjetni radnici u doba pandemije radili više od predviđene norme časova i bili direktno izloženi riziku od infekcije koronavirusom, planiraju da prosvjetnim radnicima nadoknade uloženi trud i rad.

Bratić je kazala da je nova vlast zatekla državu pred bankrotom i da su u prethodna tri mjeseca imali privremeno finansiranje, zbog čega su sredstva kojima je raspolagalo Ministarstvo morala biti ograničena.

Ona je rekla da su izvršili detaljne analize koje se odnose na način i modalitete rada u nastavi od marta do početka decembra prošle godine, odnosno od početka pandemije do preuzimanja ministarske funckije.

„Utvrdili smo velike propuste – nejednakost u dostupnosti obrazovanju, neprilagođenost predmetnih programa novonastaloj situaciji. S tim u vezi formirali smo radnu grupu koja se bavi načinom organizvanja nastave u trećem i četvrtom klasifikacionom periodu školske 2020/21“, navela je Bratić.

Ona je rekla da su u decembru prethodne i početkom ove godine imali brojne formalne i neformalne sastanke sa predstavnicima Sindikata prosvjete, roditeljima, nastavničkim udruženjima, pojedinim odborima, kao i da su jednom od njih prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić i ministar finasija i socijalnog staranja Milojko Spajić

Bratić je kazala da su svjesni da su u periodu krize prosvjetni radnici pokazali veliku odgovornost i herojsku posvećenost svom pozivu.

„Oni su profesionalnao odgovorili na izazove i probleme koje je stvorila novonastala situacija. Uložili su i ulažu maksimalne napore da pomognu učenicima da ostvare predviđene ishode učenja“, istakla je Bratić.

Ona je poručula da će, cijeneći angažman, trud i profesionalnost prosvjetnih radnika, učiniti sve kako bi ispoštovala njihov rad u finansijskom pogledu, u obimu u kojem to omogući budžet.

„Nakon usvajanja budžeta očekujemo još intezivniju komunikaciju sa Sindikatom prosvjete i Ministarstvom finansija u cilju postizanja dogovora, jer je važno da ljudi koji rade jedan od najvažnijih poslova u državi budu zadovoljni“, kazala je Bratić.

Ona je poručila da će dati sve što je u njenoj moći da se angažman prosvjetnih radnika finansijski valorizuje.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još