Bošnjak i Bulajić potpredsjednici Skupštine?

 Bošnjak i Bulajić potpredsjednici Skupštine?

Skupština Crne Gore imaće tri potpredsjednika, a kandidati vladajuće koalicije biće Branka Bošnjak i Strahinja Bulajić iz Pokreta za promjene, odnosno Nove srpske demokratije. Prema saznanjima Dana, Građanski pokret URA odustao je od kandidature za potpredsjednika parlamenta.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da će potpredsjednici parlamenta biti izabrani na sjednici koja će se najkasnije održati do 17. decembra.

“Sa zadovoljstvom objavljujem da je kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore postigao dogovor da se najkasnije 17. decembra održi nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj ćemo birati potpredsjednike parlamenta”, naveo je Bečić.

On je objasnio da su šefovi klubova skupštinske većine postigli dogovor o kandidatima.

“Predložiću da Skupština u ovom sazivu ima tri potpredsjednika dva iz većine i jednog iz opozicije. Kolege šefovi poslaničkih klubova većine su postigli dogovor oko kandidata za potpredsjednike, a na kolegama iz opozicije je da odluče da li će biti spremni da na toj sjednici biramo kandidata iz njihovih redova”, poručio je Bečić.

Šef crnogorske Skupštine je nakon kolegijuma kazao da su predsjednici poslaničkih klubova većine prihvatili da se opoziciji opredijeli i Odbor za kulturu, nauku, prosvjetu i sport.

“Sada će i u tom dijelu imati mogućnost opozicija koja je kritikovala da ima jaču i značajniju mogućnost kontrole procesa”, objasnio je Bečić.

Rekao je da će ovog puta biti nikad veći broj predsjednika odbora iz različitih političkih subjekata.

Nastavak treće sjednice, na kojoj će se birati skupštinska radna tijela, biće održan naredne nedjelje, prije konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore.

Demokratska partija socijalista (DPS), međutim, prema saznanjima Dana, predstaviće tek nakon stranačkog kongresa kandidata za potpredsjednika Skupštine Crne Gore.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima Dana, u vrhu ove partije odlučeno je da kandidat ne bude predstavljen dok se ne poslože stvari u samoj stranci na kongresu, koji će biti održan u drugoj polovini januara iduće godine.

Kao najjača opoziciona stranka, DPS ima pravo da predloži potpredsjednika parlamenta.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još