Bošnjak: Glasaćemo za Zakon o zaštiti stanovništva

 Bošnjak: Glasaćemo za Zakon o zaštiti stanovništva

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak rekla je da će poslanici liste Za budućnost Crne Gore ipak glasati za izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, iako su više puta ponovili da neće podržati nijedno zakonsko rješenje koje predloži Vlada ukoliko se ne usvoje tužilački zakoni koje je predložila grupa poslanika 3. februara.

Bošnjak je to kazala na panel diskusiji o predloženim izmjenama tužilačkih zakona na Pravnom fakultetu koju je organizovalo udruženje studenata ELSA Montenegro, pojašnjavajući da će poslanici koalicije oko Demokratskog fronta ipak glasati za ona zakonska rješenja koja su već u skupštinskoj proceduri.

“Mislili smo na zakone koje Vlada predlaže, a nisu već u skupštinskoj proceduri, a prvenstveno na Zakon o budžetu čije bi neizglasavanje automatski značilo pad Vlade. Zakoni koje smo mi predložili iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, kao i Vladin prijedlog izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti su grupa zakona oko kojih smo se već saglasili, i biće na redovnom zasijedanju”, kazala je Bošnjak.

Zakonske izmjene koje bi, prema obrazloženju samog predlagača, trebalo da obezbijede efikasniju kontrolu poštovanja propisanih epidemioloških mjera, u najdramatičnijem periodu kovid krize do sada, čekaju na red već 45 dana.

Govoreći o tužilačkim zakonima i mišljenju Venecijanske komisije (VK), Bošnjak je rekla da je stav grupe poslanika, predlagača tih zakona, takav da za njih njeno mišljenje neće biti relevantno za ono što će oni uraditi, a to je odluka da ne glasaju ni za jedan Vladin prijedlog zakona ukoliko se tužilački zakoni ne usvoje.

Bošnjak je kazala da su nakon promjene vlasti bili svjesni da su najtruliji dio sistema tužilaštvo, sudstvo pa i policija i da se tu moraju praviti duboki rezovi.

“Tužilački zakoni koje smo predložili će biti otklon od trulog tužilaštva koje vrlo zaudara na korupciju “, kazala je Bošnjak dodajući da je Evropska Unija (EU) zadovoljna suštinom predloženih zakona.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da su aktuelni zakoni donešeni u skladu sa svim normama civilizovanog svijeta, te da ih nema potrebe mijenjati niti u jednoj normi.

“Ovdje je jasno da se radi o političkoj osveti prema specijalnom tužiocu i prema specijalnim tužiocima zato što su obavljali svoju funkciju kako treba, a to je gonjenje počinioca krivičnih djela”, kazao je Katnić.

On je dodao da skupštinska većina sebi daje više prava nego što ga zapravo ima i iskazao mišljenje da će EU i ostali zapadni partneri istrajati na principima.Nekadašnji ministar pravde Dragan Šoć ocijenio je da ne postoje neki obavezujući evropski standardi za reformu tužilačkih zakona, već da postoje samo dva principa VK.

„Iznenadio sam se kada je VK dala pozitivno mišljenje za izmjene tužilačkih zakona 2013. godine koji su i sada na snazi. Morate da znate da članovi te komisije dolaze iz država iz kojih dolaze i da ne poznaju tradiciju i istorijat Crne Gore. Oni su konstatovali da u Evropi ne postoje dvije države koje na isti način biraju članove tužilaštva”, zaključio je Šoć, uz opasku da on ne bi dozvolio miješanje te komisije u unutrašnje stvari Crne Gore.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još