Bošnjak: na premijerskom satu zadnju riječ imaće poslanik, a ne premijer

 Bošnjak: na premijerskom satu zadnju riječ imaće poslanik, a ne premijer

Novi saziv Skupštine treba da usvoji novi set izbornih zakona kako bi Crna Gora sljedeće izbore dočekala u zdravom ambijentu, bez ičije startne prednosti i mogućnosti za zloupotrebe, kazala je potpredsjednica crnogorskog parlamenta Branka Bošnjak (DF), piše Dan.

Ona očekuje da će novi saziv Skupštine donijeti niz zakona koji će ispraviti mnoge nepravde. “Očekujem da će ovaj saziv Skupštine donijeti niz zakona koji će ispraviti mnoge nepravde koje smo živjeli svih ovih godina pod vladavinom Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera”, kazala je Bošnjak. Ona očekuje da će kontrolna uloga Skupštine biti znatno pojačana.

“Insistirala sam i uspjela u tome da na premijerskom satu zadnju riječ ima poslanik, a ne premijer, što dosad nije bio slučaj”, rekla je Bošnjak.

Kako je istakla, po sugestijama njenih kolega povećali su mogući broj kontrolnih saslušanja tokom redovnih zasjedanja Skupštine, ali i uveli novi institut tematskih kontrolnih sjednica, na kojima će ispitivati ministre o pojedinim temama.

Bošnjak je objasnila da će teme naizmjenično predlagati vlast i opozicija.

“Sve to pokazuje da Skupština opet dobija na značaju, budući da je u prošlom sazivu uglavnom predstavljala protočni bojler za vladine predloge”, smatra Bošnjak.

Ona je naglasila da će opozicija imati mnogo bolji status nego što je to ranije bio slučaj.

“Mi ih nećemo kažnjavati za izgovorenu riječ, nećemo im odbijati od plata ako donesu političku odluku da bojkotuju Skupštinu, a već su ga započeli”, kazala je Bošnjak.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još