Bolesti zavisnosti i kako se (iz)boriti sa njima

 Bolesti zavisnosti i kako se (iz)boriti sa njima

 Prvo nauči pa onda odluči – slogan je projekta “Bolesti zavisnosti i kako se (iz)boriti sa njima” koji je inicirala  NVO Povjerenje.

Edukacija mladih kako da razvijaju zdravu percepciju i rezonovanje,  psihološko savjetovalište suština su   projekta ove nevladine organizacije, a  realizacija je započela radionicom na kojoj je specijlani gost  bio dr Aleksandar Vujošević neuropsihijatar.

Koordinatorke projekta, koji će trajati do kraja godine  su psiholozi Isidora Pavlović i Jasmina Struga.

Cilj projekta „ Bolesti zavisnosti i kako se (iz)boriti sa njima “ je promovisanje zdravih stilova života i podizanje svijesti o  negativnim posledicama koje bolesti zavisnosti mogu izazvati.

– Što se tiče posebnih ciljeva i dugoročnih rezultata, različite aktivnosti usmjerene na mlade ljude u razvoju doprinijeće da javni sektor bolje prepoznaje aktuelne probleme u društvu. Pored toga što je projekat usmjeren na prevenciju bolesti zavisnosti, trudićemo se da pružimo pomoć onima koji su već u tom problemu, ili su u takvom okruženju, putem besplatnog psihološkog savjetovališta i dodatnog informisanja o institutcijama i tretmanima koji su dostupni kod nas, kazala je psiholog Isidora Pavlović.

Psiholog Isidora Pavlović: Uz edukaciju trudićemo se da pomognemo i onima koji su u problemu, preko besplatnog psihološkog savjetovališta

U radionice koje su planirane tokom realizacije  projekta biće uključeni psihijatri, kao i psiholozi i pedagozi srednjih škola u Baru …Na prvoj radionici učestvovala je psiholog- psihoterapeut   Nataša Šljivić profesorka psihologije u Gimnazji “Niko Rolović”.

-Poseban akenat stavljamo na interaktivnost, što znači pružanje mogunćnosti mladim ljudima da pomognu projekat na sebi svojstven način i tako ostave svoj pečat. Projekat je iniciran od strane dr Gine Masoničić, specijaliste interne medicine i izvršne direktorice NVO Povjerenje, navela je  Pavlović.

-U projektu je važna podrška medija kako bi zainteresovali što više mladih ljudi koji su ciljna grupa projekta. Na kraju samog projekta ćemo gledati edukativni film na ovu temu, koji će biti osmišljen od strane učenika koji su redovno pratili radionice, kazala je psiholog Jasmina Struga. Sve informacije vezane za tok samog projekta i novosti će biti objavljene kontinuirano na fejsbuk stranici NVO Povjerenje.

– Ukoliko neko želi da se obrati i pošalje svoju priču, ili se obrati za pomoć, to može učiniti anonimno putem email adrese nvopovjerenje@gmail.com, istakla je Struga.

Psiholog Jasmina Struga: Ciljna grupa projekta su mladi ljudi

Obzirom na složenu epidemiolosku situaciju, ovogodišnje radionice će se održavati online putem Zoom platforme, što će omogućiti učešće  mnogo više zainteresovanih nego prethodnih godina.

Prva radionica je održana 30. septembra sa specijalnim gostom dr Aleksandrom Vujoševićem, psihijatrom iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu.

-Obzirom na to da je dr Vujošević već godinama aktivan u liječenju zavisnika, prisutni su imali priliku da čuju iskustva i da postavljaju pitanja na ovu temu. Vrlo smo zadovoljni odzivom na prvoj radionici i očekujemo da će ubuduće biti još više zainteresovanih jer ćemo imati sjajne sagovornike, kao i brojne  razne aktivnosti, zaključila je koordinatorka Isidora Pavlović.

Projekat je finansijski podržan  od Opštine Bar.  

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još