Bez prigovora pacijentkinja na tretman na ginekološkom odjeljenju OB Bar

 Bez prigovora pacijentkinja na tretman na ginekološkom odjeljenju OB Bar

Foto: Portal Bar

Na adresu zaštitnika prava pacijenata u OB Bar u proteklom periodu nije stigla nijedna prijava u vezi sa lošim tretmanom pacijentkinja na Odjeljenju ginekologije, kazao je Portalu Bar direktor ove ustanove dr Dragoslav Tomanović. Barskoj bolnici obratili smo se nakon izuzetnog broja anonimnih ispovijesti žena koje su u privatnim i državnim ustanovama pretrpjele verbalno i neverbalno nasilje, a koje su svoja iskustva podijelila preko Instagram stranica „Vala, Ljeposava“ i „Kritički“.

Ovim putem pacijentkinje su se žalile na verbalno i neverbalno nasilje u ginekološkim ordinacijama i porodilištima, lošu higijensku, ali i propuste napravljene tokom porođaja. Osim iz Crne Gore, ispovijesti su dijelile žene iz svih država u okruženju.

Ovim povodom, prije nekoliko dana gost RTCG-a bila je načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG Vesna Čolaković-Popović koja je kazala da je 97% žena zadovoljno uslovima na klinici, te da ne razumije “zašto takav stav” i otkud sva anonimno podijeljena užasna iskustva.

Adminke stranice „Vala, Ljeposava“, ističu da žene svoja iskustva dijele anonimno, jer znaju „da će morati da se vrate u iste te ambulante ako oće da imaju još djece i da ne žele da se zamjere bilo kome, jer tako mogu direktno da ugroze sebe“.

„Imajući to u vidu, jasno je zašto smo mi prikupile više anonimnih žalbi nego vi registrovanih. Bilo bi odlično da statistika zavedenih i riješenih žalbi bude javna, tako da korisnice i korisnici zdravstvene zaštite znaju da se po ovim prijavama postupa i da na taj način budu orhabrene/i da registruju i svoju žalbu, ukoliko imaju potrebu da se žale na tretman… Sve bismo najsrećnije bile kad bi stvarno 97% žena u Crnoj Gori bilo prezadovoljno tretmanom u ginekološkim ordinacijama i porodilištima, ali znamo da to nije slučaj – svaka, ali doslovno svaka žena koju poznajemo ima neko loše iskustvo, a poruke na tu temu nam i dalje stižu na Instagramu. Zato ajde da se ne pravimo da je sve u redu, nego da zajedno radimo na tome da nam stvarno bude bolje“, odgovorile su adminke.

Statistika koju je iznijela Čolaković-Popović izvedena je na osnovu ankete koja se redovno sprovodi u ovoj ustanovi. Direktor OB Bar dr Tomanović kaže da i u ovoj ustanovi razmišljaju o pokretanju slične prakse. Za sada, prigovor je moguće podnijeti zaštitniku prava pacijenata, u vidu ispunjene forme koja je dostupna na sajtu Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još