Besplatne radionice za podsticaje mladih na procese otvorenih inovacija

 Besplatne radionice za podsticaje  mladih  na procese  otvorenih inovacija

 Biznis start-up centra organizuje četiri besplatna treninga/radionice  u sklopu projekta Youth 4 Open Innovation koji ima za cilj da podstakne i promoviše otvorene inovacije kod mladih.

Prvi trening „Design thinking“ će se održati u periodu od 4. do 8. oktobra od 9-14 časova, u BSC-u, a zbog ograničenja broja učesnika u sali usljed epidemioloških mjera, postojaće i mogućnost online praćenja treninga. Cilj je upoznati mlade učesnike sa ovom metodom u rješavanju problema, podstaći ih na nove ideje, kreativne pristupe u razmišljanju i stvaranju, motivisati ih da mijenjaju perspektive u rješavanju izazova, te unaprijediti vještine komunikacije kod mladih za razmjenu ideja, pregovaranje i prezentovanje.

Trening će voditi Danka Ćetković, IANLP trenerica i edukatorka po design thinking metodi, koosnivač NLP Network-a, prve organizacije u Crnoj Gori koja pruža licencirane NLP edukacije i razne druge trening ili koučing programe za kompanije ili pojedince.

Drugi trening odnosi se na Kreiranje aplikacija za mobilne uređaje uz App Inventori održaće se od11. do 15. oktobraod 9-14 časova u BSC-u, a određen broj učesnika će isti moći pratiti i online. Cilj je pokazati učesnicima prve korake do poznavanja programiranja kroz učenje programskog jezika App Inventor, upoznavanje različitih komponenti koje se koriste u kreiranju aplikacija za mobilne telefone, prepoznavanje različitih događaja i pisanje koda koji će se izvršiti u slučaju generisanja određenog događaja, te osposobljavanje za samostalno kreiranje jednostavnije aplikacije za mobilni uređaj.

Tokom treninga će učesnici naučiti i da prepoznaju kada, kako i zašto se mogu koristiti mobilne aplikacije, kao i kako da koriste App Inventor u pravljenju aplikacija za mobilne uređaje, a uz pomoć mentorke će napraviti osam aplikacija.

Fot: Sa jedne od prethodnih radionica

Mr Jasna Pejović koja će voditi ovaj trening je diplomirana matematičarka i programerka i magistrica menadžmenta Informacionih tehnologija. Posjeduje preko 15 godina iskustva na liderskim pozicijama u internacionalnom kompanijama „Deutsche Telekom“ i „Triglav“, dugogodišnja je predavačica na UDG-u na Fakultetu Informacionih Tehnologija i VATEL-u.

Nakon prva dva navedena treninga, za novembar se planira organizovanje treninga tokom kojeg bi učesnici uz pomoć arduina naučili da naprave neki prototip, kao i trening „Razvoj biznis modela“ koji bi učesnike osposobio za oblikovanje svojih ideja u kontekstu razvoja biznisa i time pripremio za Hakaton koji će se kasnije tokom sprovođenja projekta organizovati.

Treninzi su namijenjeni mladima starosti od 15-30 godina. Učešće je besplatno. Rok za prijavu je 30. septembar, a način prijave je istaknut na sajtu www.bscbar.org i www.youth4openinnovation.org

BSC Bar sprovodi projekat „Youth 4 Open Innovation“ kao vodeći partner u saradnji sa Tehnološkim parkom Intera iz BiH i FUDŠ – Fakulteta za uporabne družbene študije iz Slovenije. Projekat je finansiran kroz Erasmus+ Program Evropske unije.

Otvorene inovacije podrazumijevaju korištenje spoljnih resursa u proces inovacija, odnosno uključivanje drugih preduzeća i pojedinaca u proces inovacija. Shodno navedenom, ideja projekta je podstaći mlade na proces otvorenih inovacija i uključiti ih kao spoljne resurse u proces inovacija preduzeća.

Do sada je u sklopu projekta razvijen program kurikuluma za otvorene inovacije koji je usklađen sa zahtjevima tržišta rada i vještinama koje zahtijeva poslovni sektor, što u krajnjem teži većem uspjehu u zapošljavanju mladih. Takođe je kreirana web stranica projekta https://youth4openinnovation.org/ koja promoviše aktivnosti i rezultate projekta.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još