Berba grožđa u toku, rod dobar, ali vinari ističu:samo u propagandama se rukovodimo “kupujmo domaće”

 Berba grožđa u toku, rod dobar, ali vinari ističu:samo u  propagandama se  rukovodimo “kupujmo domaće”

U Crmnici, koja je nadaleko poznata po kvalitetnim  domaćim vinima počela je berba grožđa.  Kvalitet grožđa je  dobar.

-Po pitanju kvaliteta grožđa smo zadovoljni, kaže Ilija Klisić iz crmničkog sela Limljani koji ima oko 11.000 čokota sa kojih ove godine planira da ubere oko 13 tona grožđa. U svojim vinogradima, u Limljanima, koji su na nadmorskoj visini do 300 metara, Klisić  je zasadio  vranac, kaberne, merlo, muskat bijeli.

Ovogodišnji kvalitet grožđa je dobar

-Kasnilo se  15 dana zbog hladnijeg proljeća što je uslovilo da pomjerimo početak berbe. Počeli smo sa berbom bijelog grožđa, a završićemo berbom vranca, kaže Klisić dodajući da  ipak neće u svojim podrumima zadržati  sve kolikičine grožđa, već planira prodati oko 10 tona, iako se godinama unazad bavi agroturizmom.

-Moji podrumi  su puni zaliha vina od prethodnih godina. Znamo da prošle godine nismo imali sezonu, a ovogodišnja  nije ni 30 % u odnosu na 2019.godinu po pitanju posjećenosti turista. Svi koji se bavimo proizvodnjom vina i agroturizmom  imamo podrume, znamo da su najbolji potrošači  turisti iz Rusije. Na žalost, malo ih je bilo ove godine u Crnoj Gori i to se negativno odrazilo na budžete, kaže Klisić ističući da su mali vinari i vinogradari “zaboravljeni” od ministarstva poljoprivrede.

Klisić sa turistima iz Sankt Petersburga

-Znamo kakva je godina iza nas. Niko iz resornog ministarstva nas nije pitao kako opstajemo i možemo li opstati. Plasman vina je otežan. Ministarstvo u fokusu ima velike proizvođače, a mali su zapostavljeni i ostavljeni.  Vinarije iz okruženja “agresivno” ulaze na crnogorsko tržište, nude hotelima i restoranima uslove koje proizvođači iz Crne Gore ne mogu da prate. Očigledno kad je u pitanju zarada, samo u reklama i propagandama  se rukovodimo “kupujmo domaće”. Praksa potvrđuje   politiku koja ne štiti proizvođače iz Crne Gore, kaže Klisić koji je predsjednik Udruženja vinara i vinogradara Crmnički vranac.

U reklama i propagandama  se rukovodimo “kupujmo domaće” Fot: Biljana Dabić

Uz zadovoljstvo vinogradara i vinara zbog odličnog roda od koga će se dobiti kvalitetno vino, ostaje  gorčina zbog teškog plasmana njihovih proizvoda.

Klisić naglašava da vinogradari imaju problem i po pitanju  berača grožđa.

– Teško je naći berače. Sat berbe plaća se 3 eura. Berači dobiju doručak i ručak. U Crnoj Gori je teško naći radnika. Istina je, treba znati grožđe brati, ali nema posla koji se ne može naučiti. Međutim, naši ljudi ne idu rado u vinograde,  kaže Klisić, dodajući da dobar berač tokom dana ubere oko 500 kilograma grožđa.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još