Begzić nepokolebljiv, nije popustio ni na molbe majke, nadležni se nadaju u ishod pregovora

 Begzić  nepokolebljiv, nije popustio ni na molbe majke,  nadležni se nadaju u ishod pregovora

Dio centra Bara blokiran je duže od šest sati  nakon što je  Baranin Edin Begzić (36) jutros prije 8:00 časova kazao  zaposlenim  u NLB banci da je naoružan, opasan eksplozivom te ih upozorio da ne ulaze u poslovnicu. Od tog trenutka počinje nezapamćena drama u Baru u kojoj na sreću nema taoca.

 Policija je evakuisala žitelje u Ulici Maršala Tita, kao  i sve zaposlene u drugim preduzećima koja posluju u tom dijelu grada.  Ulica je blokirana u dužini od oko 200 metara. Policija ne dozvoljava građanima da se približe, a Begzić je ranije preko You tube kanala  saopštio svoj osnovni zahtjev- Isplata novčanih potraživanja nekadašnjim radanicima prehrambene fabrike Primorka. Obratio se i čelnicima države da   pomognu u rješavanju situacije jer je “radnicima ukraden novac 2010.godine”.

Blokirana Ulica Maršala Tita Fot: Biljana Dabić

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva tužilac Radovan Đurišić koji je takođe, na licu mjesta kazao je za Novosti da je “ treba biti uporan sa pregovorima” te da je očigledno da je čovjek unaprijed sve isplanirao.

– Nadamo se da će popustiti. Ono što je važno da nema taoca, ne drži nikoga. Samo njegov život je ugrožen. Tim pregovorima treba pokušati spasiti život. Ne ulaziti u rizične situacije. Mislim da su pregovori jedino rješenje. Ovo je situacija koja se samo na taj način može rješiti, kazao je za Novosti tužilac Đurišić dodajući da pregovarač u ime Uprave policije pregovara sa njim.

-On je dosta čvrst u tom stavu. Nepokolebljiv da neće da popusti dok se ne ispune zahtjevi. Mislim da će razgovor dati rezultat, mišljenja je tužilac Đurišić.

Begzić je u jutarnjim satima oblijepio poslovnicu NLB banke natpisom „Vratite novac koji ste ukrali od radnika Primorke“, te saopštio da će naoružan držati banku pod kontrolom sve dok se radnicima na vrati novac.

Edin Begzić, njegovi roditelji, radili su u nekadašnjoj “Primorci”

U video zapisu koji je prethodno objavio na Youtubu, Begzić je saopštio da navodno kod sebe posjeduje pancir, masku za suzavac, molotovljeve koktele, pištolj sa mecima i dvije imrpovizovane eksplozivne naprave na daljinsku komandu.

U Ulici Maršala Tita je policija, vatrogasci, ekipe Hitne pomoći, novinari.

BEGZIĆ NIJE SKLON KRIMINALNIM AKTIVNOSTIMA

Novosti saznaju da je majka pokušala da razgovara sa Begzićem. Dolazila je na lice mjesta.  Ženi je pozlilo i povedena je u Hitnu pomoć.  Takođe, brat je telefonom razgovarao sa Begzićem, kao i prijatelji. Međutim, Begzić za sada  nije popustio i dosledan je da se ispuni zahtjev o isplati dugovanja prema radnicima. Podsjetimo, on je preko You tube kanala saopštio:“ Imam nameru da se borim do kraja. Banku ću držati pod kontrolom sve dok banka radnicima ne isplati pare koje je ukrala, sa zakonom pripadajućom kamatom za sve vrijeme koje su čekali”.

Barani koji poznaju Begzića kažu da nije bio incidentan, nema kriminlanu prošlost. Tužilac Đurišić je potvrdio da su urađen  provjere te da se ne radi se o osobi sklonoj kriminalnim aktivnostima. Njegovi roditelji, radili su u nekadašnjoj “Primorci”.

MINISTAR SEKULOVIĆ:NADAM SE DA ĆE SE KOMPLEKSNA SITUACIJA RJEŠITI PREGOVORIMA

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Sergej Sekulović je, govoreći o događaju u Baru saopštio da je situacija kompleksna, da pregovaraju kompetentni ljudi i da se nada najboljem ishodu.

„Ne mogu u ovom trenutku da prognoziram jer je situacija potpuno otvorena i živa. Imali ste prilike da čujete što je motivacija, zna se o kojem se licu radi, jasni su zahtjevi i u ovom trenutku treba da se pokuša da se bez upotrebe sredstava prinude dođe do reakcije ovog lica da odustane od eventualnih mjera nasilja“, rekao je ministar Sekulović

On je dodao da se radi o osjećaju nepravde lica koje je ispred filijale banke u Baru:

„Nadam se da će uz razgovore i pregovore ova situacija se riješiti na najbolji mogući način“.

NLB BANKA: NA RASPOLAGANJU ZA SARADNJU SA POLICIJOM

Saopštenjem se oglasila NLB banka  u kome navodi da su zaposleni  u poslovnici 0koja se nalazi u Ulici Maršala Tita u Baru su bezbjedni, a filijala  jutros nije otvorena.

-Razlozi napada nisu do kraja rasvJetljeni, a banka se stavlja na raspolaganje za saradnju sa policijom i svim državnim organima kako bi ovaj nemili događaj imao pozitivan ishod na dobrobit građana nastanjenih u ulici u kojoj se nalazi filijala Banke. Vjerujemo  da će koordinisane aktivnosti policije doprinijeti da se napad razriješi na miran način i bez opasnosti po ugrožavanja ljudskih života, a da će javnost o svemu biti informisana od strane policije, saopštili su  iz NLB .

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još