Begzić danas pred tužiocem: Plastičnim pištoljem držao dio grada u blokadi sedam sati

 Begzić danas pred tužiocem: Plastičnim pištoljem držao dio grada u blokadi sedam sati

Baranin Edin Begzić koji je juče ispred poslovnice NLB banke u Baru prijetio da će aktivirati eksploziv, a nakon sedam sati blokade ulice Maršala Tita i pregovora odlučio da se mirno preda policiji, danas će biti priveden u Osnovno državno tužilaštvo u Baru.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić kazao je za Novosti da se Begziću stavlja na teret krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Načelnik Centra bezbednosti Bar Veselin Tabaš danas je potvrdio da Begzić juče nije bio naoružan.-

„Imao je plastični pištolj, flaše koje su bile napravljene kao molotovljev koktel bile su prazne, a u bidonima je bila voda, rekao je Tabaš dodajući da je Begzić nakon predaje zadržan u prostorijama Centra bezbjednosti Bar.

Tokom sedmočasovne drame u centru Bara, obezbjeđivanja šireg krug oko poslovnice filijale banke, evakuacije stanara u zgradi, ispostavilo se da je ispred poslovnice NLB banke prijetio lažnim eksplozivom i lažnim pištoljem.

Begzić je uz prijetnju da će “aktivirati eksploziv” tražio da se obeštete radnici nekadašnje prehrambene fabrike Primorka. On je podsjetio da su njegovi roditelji radili u Primorci.

-Nije prijetio da će upotrijebiti silu odnosno aktivirati eksplozivnu napravu prema nekom drugom, već da će samo sebe povrijediti. Nije bilo opasnosti za ljudstvo, niko nije bio ugrožen, u poslovnici banke nije bilo nikog u vrijeme kada je on bio ispred filijale, rekao je načelnik Tabaš.

Podsjetimo, Begzić se predao u utorak u 14.50 časova, a istog dana prije 8.00 sati je upozorio zaposlene u filijali da ne ulaze u banku te da se udalje što su radnici NLB banke i učinili.

U video zapisu koji je prethodno objavio na Youtubu, Begzić je saopštio da navodno kod sebe posjeduje pancir, masku za suzavac, molotovljeve koktele, pištolj sa mecima i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinsku komandu.

On je naveo da je NLB banka uz pomoć države i njenih institucija ukrala pare od poštenog i jadnog naroda i radnika firme Primorka iz Bara davne 2010. Godine. Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. godine izdala garancije na četiri miliona evra za kredit od 14,4 miliona evra za privatno preduzeće „Melgonija Primorka“. Za kredit je založena kompletna imovina nekadašnje Primorke. Od tog kredita radnici nikada nisu isplaćeni iako je bio namijenjen za isplatu zaostalih zarada, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

Specijalno tužilaštvo je 2017. pokrenulo istragu i uhapšeno je 12 osoba osumnjičenih da su pod povlašćenim uslovima kupili imovinu „Primorke“ a.d. Bar u stečaju, kreditom koji je finansirala određena banka, a da su neistinito prikazali stanje i rezultate poslovanja, kao i plan da će kredite koristiti za oživljavanje proizvodnje u „Primorki“.

Navodno potpredsednik Vlade Dritan Abazović u petak će razgovarati sa nekadašnjim radnicima Primorke.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još