Bazar suvenira i proizvoda sa lokalnim pečatom na „Barskom điru“

 Bazar suvenira i proizvoda sa lokalnim pečatom na „Barskom điru“

U okviru nove manifestacije u gradu, „Barskog đira“, sinoć je na Šetalištu kralja Nikole otvoren Bazar proizvoda i suvenira. Na dvadesetak štandova Baranima i turistima predstavili su se lokalni proizvođači, a posjetioci su bili u prilici da trguju proizvode sa akcentom našeg grada – od maslina i maslinovog ulja, preko soka od šipka i suvih smokava, do autentičnih suvenira sa motivima Bara.

Jedan od izlagača, Olja Fatić, koja stoji iza brenda „O.Kreacija“ pohvalila je i zahvalila se na inicijativi Turističkoj organizaciji Bar, koja je imala senzibiliteta za lokalne proizvođače i pružila im ovakav vid podrške.

„Nama, lokalnim malim preduzetnicima, to puno znači, jer su večeras, osim nas, proizvođača suvenira, tu i proizvođači meda, vina i slično. Pred našim sugrađanima i turistima je sve ono što predstavlja grad Bar na pravi način“, kazala je u izjavi za Portal Bar Fatić.

Ovakav sajam trebao bi, smatra naša sagovornica, da postane tradicija, a takvo isticanje lokalnih proizvođača u prvi plan donijelo bi brojne benefite.

„Ukoliko bismo se građanima i turistima predstavljali češće stvorili bismo lokalno tržište što bi nama, malim preduzetnicima, omogućilo da nastavimo da trajemo čak i kada se sezona završi. Takođe, ako bismo trajali 365, umjesto dosadašnjih desetak dana u godini, dodatno bismo bili motivisani“, smatra Fatić.

Za ovu priliku naša sugrađanka izložila je sve što nastaje u njenoj „O.Kreacija“ radionici – predmete rađene dekupaž tehnikom, nakit, suvenire i heklane lutkice i korpice, sa čijom je izradom započela nedavno.

„Poslije pauze koja je trajala godinu i po dana, priznajem da imam malu tremu pred izlaganje. Vraćamo se polako u kolosjek, a za ovu priliku pripremila sam nešto od standardnog asortimana, koje se tiču dekupaža i nakita i ono sa čim sam u posljednje vrijeme počela – heklane lutkice i korpice“, kaže Fatić, čiji svaki proizvod vuče neki lokalni motiv.

„Radim predmete od maslina, na pojedinim suvenirima su školjke koje smo sakupljali tokom zime na Maljeviku, Sutomoru, Šušnju… Turisti će sa naših štandova odnijeti jedan autentičan poklon i Bar na ovaj način odlazi u svijet. Zato je ovakva podrška važna i fantastična“, zaključila je Olja Fatić.

Bazar zainteresovani mogu da obiđu i narednih dana, do subote, u terminima od 20 do 22 časa.

Barski đir, koji je svečano otvoren u ponedjeljak nastupom KIC Pop hora i KUD-a „Jedinstvo“ u Sutomoru trajaće do 22. avgusta. U sklopu nove manifestacije u gradu, koju organizuje Turistička organizacija Bar, planirani su programi za sve uzraste – od radionica za djecu do izložbi i koncerata.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još