Barski pomorci se za vakcinaciju javljaju sporadično i u malom broju

 Barski pomorci se za vakcinaciju javljaju sporadično i u malom broju

Foto: Portal Bar

Vakcinacija pomoraca, kao jedne od prioritetnih grupa, počela je prošle sedmice u Domu zdravlja Bar. Pomorcima je, za sada, na raspolaganju vakcina AstraZeneka, a interesovanje za vakcinaciju, kako navodi u izjavi za naš portal direktorica ove ustanove dr Branka Purlija, nije veliko.

„Pomorci se za vakcinaciju u barskom Domu zdravlja javljaju sporadično i u malom broju. Smatramo da je razlog tome to što isti ne znaju kada će im biti upućen poziv za ukrcaj na brod brod ili već jesu dobili poziv, a nakon vakcine moraju sačekati 28 dana do revakcine raspoloživom AstraZeneka vakcinom“, precizira dr Purlija.

Ona napominje da nije potrebno prethodno zakazivanje vakcinacije.

„Pomorci mogu da se jave svakog dana, uključujuci subotu i nedelju, od 8 do 20 sati Higijensko – epidemiološkoj službi ZU DZ Bar, gdje se za njiih obavlja vakcinacija. Sa sobom treba da ponesu zdravstvenu knjizicu i matrikulu (žutu knjižicu)“, pojasnila je dr Purlija.

Iz Unije pomoraca Crne Gore ranije je saopšteno da je „najraniji period revakcinacije 28 dana, tako da shodno tome zainteresovani pomorci mogu praviti planove vezano za svoj profesionalni angažman“.

„Vakcinisanim osobama se trenutno izdaje Potvrda o izvršenoj imunizaciji samo na maternjem jeziku i bez QR koda. Međutim, po navodima predstavnika Ministarstva zdravlja, može se očekivati da će Potvrda o imunizaciji uskoro biti usklađena sa evropskim, odnosno međunarodnim standardima“, saopšteno je ranije iz Unije pomoraca.

Podsjetimo, pojedini inostrani brodovlasnici prethodnu imunizaciju protiv virusa Covid-19 već postavljaju kao uslov za radno angažovanje posade na brodovima.

U Baru su, inače, trenutno aktivna 252 slučaja zaraze koronavirusom. Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, od ponedjeljka u 15 sati do juče u 15 sati registrovana su još 6 slučaja zaraze koronavirusom, a prijavljen je jedan smrtni ishod.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još