Barski parlament usvojio odluku o mjerama podrške lokalnoj privredi

 Barski parlament usvojio odluku o mjerama podrške lokalnoj privredi

Na današnjoj, 23. sjednici lokalnog parlamenta, pored niza odluka koje su planirane i delegirane za dnevni red, najznačajnija je ona koja se tiče mjera koje je lokalna skupština prihvatila na predlog lokalne uprave, a tiču se podrške lokalnoj privredi sa ciljem ublažavanja negativnih efekata proisteklih kao ekonomska kriza nastala uslijed COVID-19.

Ovo je, kako je saopšteno iz Opštine Bar, kontinuitet brige lokalne uprave o privredi nšeg grada, s obzirom na to da je sredinom prošle godine donijet prvi paket mjera.

„Ovaj paket mjera se nadovezuje na četvrti paket mjera koji je donijet od strane Vlade Crne Gore, i mi smo prepoznali potrebu lokalne privrede da u prvim mjesecima 2021. podijelimo teret finansijskih nameta koji su imali prema lokalnoj upravi. Tako smo predložili da, između ostalog, svi korisnici prostora za organizaciju ljetnjih bašti i terasa prvih 6 mjeseci tj. do 30.06. budu oslobođeni plaćanja komunalne takse. Takođe smo predložili da svi oni komercijalni objekti kojima je omogućen pristup preko opštinskih i nekategorisanih puteva, budu oslobođeni u 100% iznosu godišnje naknade zaključno sa 30.06. Takođe smo predložili i još par odluka koje se nadovezuju na ranije donijete odluke, a tiču se dodatnih benefita koji plaćaju naknadu za komunalno opremanje u jednokratnom iznosu, sa dodatnim popustom od 10%, te smo nastojali da svima onima koji su zakupci prostora za postavljanje privremenih objekata po Programu koji je usvojen 2019. bude skraćen period zakupa sa 12 na 9 mjeseci, sa 9 na 6 mjeseci, s time da to bude prvi paket mjera koji će Opština Bar donijeti u prvoj polovini godine“, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

On je dodao da Opština nastoji da se kroz ovu krizu izbori novim investicijama i dodatnim mjerama koje podstiču zapošljavanje.

Tako smo predložili da svi oni koji budu zapošljeni sa Biroa rada na dan njihove evidencije 31.12.2020. budu oslobođeni narednih godinu dana plaćanja prireza. Mogu već sada najaviti ono što je takođe bila odluka iz ranijeg perioda, definisana i u Budžetu Opštine Bar za 2021. godinu, to su programi podrške preduzetništvu, ženskom preduzetništvu, koji će biti raspisani u narednih 10-tak dana. Sa time želimo da nastavimo sa našom kampanjom koja se tiče zajedničkog djelovanja sa preduzetnicima, sa ciljem kreiranja novih radnih mjesta uz grant podrške ispred lokalnog budžeta, koji na taj način daje inicijalnu kapislu za razvoj preduzetništva odnosno za realizaciju njihovih biznis ideja“, zaključio je Raičević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još