Barske Demokrate uputile inicijativu za smjenu Tanje Spičanović

 Barske Demokrate uputile inicijativu za smjenu Tanje Spičanović

Foto: Portal Bar

Klub odbornika Demokrata Bar uputio je danas inicijativu predsjednici Skupštine Opštine Bar mr Mileni Božović, kojom se predlaže usvajanje Odluke o ukidanju date saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine Bar o imenovanju potpredsjednice Tanje Spičanović zbog, kako se obrazlaže, „javnog ispoljavanja očigledne mržnje i netrpeljivosti i to u gradu koji je sinonim za nacionalni i vjerski sklad“.

U dokumentu koji potpisuje predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar Momčilo Leković, podsjeća se da je 5. septembra Tanja Spičanović u komentaru sa svog Fejsbuk profila na tekst sa izjavom patrijarha Porfirija ostavila komentar sadržine „Mrš!“, čime je, kako ističu iz Demokrata, „ispoljila mržnju prema velikom dijelu vjerujućih građana Bara, što je za njenu javnu funkciju koju obavlja nedostojno i skandalozno“.

„Podsjećamo i da član 7 Ustava Crne Gore propisuje da je „zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje i netrpeljivosti po bilo kom osnovu“, navodi se u dokumentu.

Iz Demokrata kažu i da smatraju da u postupanju Spičanović ima i elemenata krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore.

„Ovo nije prvi put da potpredsjednica svih građana Bara javno ispolji očiglednu mržnju i netrpeljivost, i to u gradu koji je sinonim za vjerski i nacionalni sklad. Ona je u više avrata u ovoj i prošloj godini javno iznosila stavove koji nijesu dostojni jednog potpredsjednika Opštine, niti čovjeka koji poštuje sve vjere i nacije, a svi ti stavovi izazivali su uznemirenje kompletne javnosti, odnosno osudu građana Bara“, navode iz Demokrata, podsjećajući i da su svi izrečeni stavovi u suprotnosti sa članom 5 Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u kojem piše da „tokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouoprave neće se ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja““, navode iz Demokrata.

Zato, zaključuje se u dokumentu, „zahtijevamo da Skupština preispita davanje saglasnosti na Odluku o izboru Tanje Spičanović na mjesto potpredsjednika Opštine Bar, odnosno da istu ukine i time pokaže da pravi otklon i da ne podržava ovakvo kontinuirano ponašanje.

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata Bar Momčilo Leković poručio je da „kao odgovorni ljudi koji baštine vrijednosti na kojima se grad Bar uzdigao i uzdiže kao grad u kojem nema podjela, mržnje i netrpeljivosti među prijateljima, komšijama, kumovima i sugrađanima, pa bilo koje vjere ili nacije bili,“ smatraju da „Bar ne može predstavljati osoba koja konstantno radi suprotno i u produženom trajanju kao javna funkcionerka raspiruje mržnju i netrpeljivost među sugrađanima“.

„Kako Predsjednik Opštine Bar nije donio Odluku o razrješenju potpredsjednice Opštine Bar, Skupština opštine Bar iz razloga gore nabrojanih mora donijeti Odluku o ukidanju Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine o imenovanju potpredsjednice opštine, čime pravi otklon od ovakve politike odnosno pokazuje da ne podržava stavove koji izazivaju uznemirenje javnosti i vrijeđaju građane Bara“, poručuje Leković.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još