Barska plovidba: rekordna najamnina broda “Bar” 2,5 puta veća od dosadašnjih

 Barska plovidba: rekordna najamnina broda “Bar” 2,5 puta veća od dosadašnjih

Odbor Direktora „Barska plovidba“ AD danas je  prihvatio ugovor o  vremenskom najmu broda „Bar. Sa pomorskom kompanijom „Norden“ iz Danske ugovorena je rekordna najamnina broda „Bar“ 19,85 hiljada $ dnevno, 2,5 puta veća od dosadašnjih.

-Zahvaljujući odličnoj situaciji na pomorskom tržištu kada je u pitanju ova vrsta brodova, kao i kvalitetno realizovanim pregovorima, najamnina koja je postignuta za brod „Bar“ je rekordna najamnina od kada su brodovi Barske plovidbe izgrađeni, odnosno ona je višestruko veća od dosadašnjih dnevnih iznosa najma, naveo je izvršni direktor Zoran Tajić.

Novi unajmitelj broda „Bar“ će biti renomirana pomorska kompanija „Norden“ iz Danske na period od oko godinu dana.

– Primopredaja broda između postojećeg i novog unajmitelja bi trebalo da bude oko 20. decembra 2021. godine, ako sve bude teklo po planu. Barska plovidba za sada nastavlja saradnju po pitanju najma broda „Budva“ sa kompanijom Sea Pioneer, sa kojom je uspostavljen poslovni odnos još 2014. godine, odnosno od momenta kada je završena izgradnja brodova „Bar“ i „Budva“ u kineskom brodogradilištu Jinling i njihovog stavljanje u komercijalnu eksploataciju, objašnjava Tajić.

Tekući ugovor o vremenskom najmu broda „Budva“ ističe krajem januara 2022. godine, kada ćemo razmotriti sve opcije koje se budu nudile na tržištu u tom periodu, a sa ciljem što boljeg komercijalnog upošljenja i ovog našeg broda.

-Vjerujemo da će prihodi od budućih najamnina, koji će biti oko 2,5 puta veći veći od dosadašnjih, obezbijediti finansijsku održivost „Barske plovidbe“ AD i samostalno izmirenje obaveza po osnovu kredita uzetih za kupovinu brodova „Bar“ i „Budva“, kao i izmirenje ranijih dugova prema državi koja je kao garant izmirivala dugove u ranijem periodu, zaključio je izvršni direktor AD Barska plovidba.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još