Baranka sa Islanda za FOS: Islanđani znaju gdje je Crna Gora, čak imaju i ime za nju… (FOTO)

 Baranka sa Islanda za FOS: Islanđani znaju gdje je Crna Gora, čak imaju i ime za nju… (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Baranka Tereza Vujošević je prva Crnogorka na studijama roda prestižnog Univerziteta na Islandu. Od januara je Rejkjavik, najveći grad Islanda, njen dom, a ona za naš portal govori o životu u državi na samom sjeveru Evrope, smještenoj u sjevernom Atlantiku.

Foto: Privatna arhiva

„Island je zaista zemlja neobične ljepote i nije je moguće opisati riječima. U toku dana je sasvim normalno da se promijene sva četri godišnja doba. Temperatura i nije toliko niska koliko na subjektivni osjećaj utiče vjetar koji na ovom ostrvu uvijek duva“, počinje priču za FOS Tereza.

Foto: Privatna arhiva

Kaže da su ljudi na Islandu prijatni i voljni da pomognu u svim situacijama, ali su istovremeno i zatvoreni.

„Ono što je posebno interesantno jeste jezik koji pokušavaju da očuvaju svim silama. Naime, islandski se govori samo na Islandu i nimalo se nije mijenjao kroz istoriju. Kako je populacija prilično mala, oko 330.000 stanovnika, trude se da ga očuvaju stvarajući sopstvene riječi, ali i stipendirajući studente islandskog jezika. Ne samo što znaju gdje je Crna Gora već imaju i posebnu riječ za nju – Svjartfjallaland koja je doslovan prevod. Kako ne znam puno riječi uvijek nju izvučem iz rukava kad se predstavljam“, priča Tereza.

Foto: Privatna arhiva

Sviđa joj se naročito kultura Islanda i njihovi običaji.

„Dio kulture, koji meni posebno prija, su i bazeni na otvorenom koje stanovnici koriste svakodnevno nakon posla, nešto kao naše ispijanje kafe možda. Vodopadi, gejziri i vulkansko kamenje upotpunjuju doživljaj. S obzirom da sam promijenila tri leta i stigla prilično kasno, prvo što sam vidjela bio je mrak, zaleđene ulice i vatrometi. Kasnije sam saznala da Islanđani imaju običaj da dugo nakon praznika organizuju vatromete tokom dana jer je zapravo zimi oko 18 sati dnevno mrak“, kaže ova Baranka.

Cijene na Islandu

„Island je jedna od najskupljih zemalja. Visoke su cijene smještaja i zanatskih usluga, šišanje košta od 35 – 50 eura minimum. Što se tiče hrane i osnovnih životnih namirnica, hljeb košta oko 3 eura, kilogram šargarepe oko sedam eura, mlijeko 2,50 eura, kilogram brašna oko dva eura, 6 jaja 4 eura. Alkohol je posebno skup. Primjera radi, čaša piva u prosječnom kafiću se kreće od 8 do 13 eura, vina od 10 do 15“, kaže Tereza i kroz smijeh se sjeća pojedinih večera koje su „papreno“ plaćene.

Foto: Privatna arhiva

„Jela sam prije nekoliko dana supu, najobičniju… koštala me je 25 eura. Sendvič je osam, a obična zelena salata 15 eura. Drugarica je bila u jednom minimalističkom restoranu. Večera za dvoje je plaćena nevjerovatnih 600 eura. Međutim, na Islandu je standard visok, pa su ovo kod njih uobičajene cijene“, priča nam Tereza.

Kaže da su prije nekoliko godina na Islandu restorani radili samo vikendom, jer su cijene hrane vrtoglavo visoke.

Studentski život na Islandu

„Studije rodne ravnopravnosti Univerziteta Ujedinjenih nacija su koncipirane kao intenzivni treninzi, tako da nema uobičajenog pukog reprodukovanja pročitanog i naučenog, već je fokus na konkretnim zadacima“, kaže Tereza.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj sistem učenja je po njenom mišljenju mnogo bolji jer na kraju možete sami procjeniti koliko ste napredovali.

„Predavanja su obično svakog radnog dana od devet do 16 ili 17 sati. Prilično je zahtjevno jer smo u obavezi da pored predavanja završavamo projektne zadatke, analiziramo javne politike i pišemo radove na razne teme. Zbog toga i vikendom imamo posla. Predavači su svjetski stručnjaci u oblasti studija roda, upravljanja projektima, sastavljanja budžeta, mira i bezbjednosti“, priča nam Tereza.

Sa ostalim studentima, koji dolaze sa strane, živi u jednom od hostela.

„Smještena sam u studentskom hostelu Gamli Garður, što u prevodu znači stari vrt. Inače, zgrada je tokom Drugog svjetskog rata bila vojna bolnica i nalazi se u sklopu kampusa Univerziteta Islanda. Vrlo je prijatno i zajedno smo kao porodica“, kaže Tereza za FOS.

U hostelu su jednokrevetne sobe sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. U sklopu univerzitetskog centra se nalazi i studentska kafeterija, u kojoj studenti mogu ostvariti popust. Međutim, većina njih se odluči na kuvanje.

Podsjećamo, ova Baranka je prva Crnogorka na studijama roda na Islandu. Njeno obrazovanje na Fakultetu političkih nauka u Podgorici je propraćeno brojnim nagradama poput one za studentkinju generacije 2015. godine, zatim nagradama za talentovane studente, a školovanje na prestižnom Univerzitetu UN-a je samo još jedan uspjeh u nizu.

Tereza će boraviti na Islandu do maja, a kako nam je u ranijem intervjuu za FOS kazala, stipendijom su pokriveni svi troškovi boravka u ovoj zemlji počev od hrane, smještaja pa i džeparca.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još