Baranka Nina Kralj- prvi samostalni let pamtiću čitavog život

 Baranka Nina Kralj- prvi samostalni let pamtiću čitavog  život

Za Baranku Ninu Kralj (23) nebo nije granica, a letačku dozvolu će dobiti za koji mjesec.   Nina kaže  da se ne  može riječima  opisati  osjećaj kada je ispitivač procijenio  i saopštio da može  sama  upravljati  avionom.

-Prvi samostalni let pamtiću čitavog života, ističe Nina Kralj za Portal Bar

Želja za vazduhoplovstvom postojala je od malena, a prerasla je u strastvenu ljubav tokom  školovanja na  Civilnoj  Vazduhoplovnoj  akademiji “ SMATSA“, u Vršcu koju Baranka Nina Kralj uspješno završava.

Iako je u svijetu prije 100 –njak godina prva žena  sjela u pilotku kabinu, i danas se žene –piloti u većini država broje prstima jedne ruke. Tako je i u Crnoj Gori kad je u pitanju i civilno i vojno vazduhoplovstvo.

-Od djetinjstva sam se informisala o avijaciji  i samom školovanju. Interesovanje je bivalo sve  jače pa sam upisala  pilotsku akademiju. Preduslov je  ljekarsko uvjerenje za pilote koje se stiče tako što se prolaze psiho-fizički testovi,  nakon kojih sam  položila prijemni  ispit iz engleskog jezika, matematike i fizike što mi nije bilo teško jer sam osnovnu i srednju školu u Baru  završila sa Lučom. Kad samo krenuli sa predavanjima na Akademiji prvih 7-8 mjeseci je bio samo teorijski dio obuke, zatim  praktični –  letenje kao i uporedo polaganje letačkih i teorijskih ispita.

Fot: Prvih deset sati leta na Akademiji, Nina je imala sa instruktorom

Svaki dan na Akademiji od kada smo “u visinama”  bio je pun novina i izazova,  ali nije bilo nekih prepreka. Bilo je veoma zanimljivo iako je dosta obaveza, učenja, rada i truda. Smatram  kada nečemu pristupate sa puno ljubavi,  onda ne osjetite koju dozu napora sve to nosi sa sobom, priča Nina.

Govoreći o izazovima  na putu do cilja – da postane pilot,  Nina, kaže da se prvo “upoznala” sa tipom aviona na kojem leti.

-Za samostalno vizuelno letenje mora se dobro poznavati teren iznad kojeg letite i za to naravno postoje testovi. Prije tih testova su predavanja na kojima se pripremamo i to se naziva „ground school“ i održavaju se obično nedelju dana pred početak praktične obuke. Tu je i komunikacija sa kontrolom leta za koju se pripremamo još na teorijskom dijelu, a i na praktičnom proširujemo to znanje. Svaki dan,  pred svaki let,  imamo  razgovor sa insturuktorom kao priprema za let.  Razgovor sledi i nakon leta gdje se sabiraju utisci – „briefing“ i „debriefing“, objašnjava Nina koja je na završnoj godini Akademije.

Prvih deset sati leta na Akademiji, Nina je imala sa instruktorom, zatim je usledio  ispit za prvi smostalni let.

– To je uvijek kažem nešto posebno i nešto što se pamti čitav život. Ne može se opisati taj osjećaj kada ispitivač procijeni da ste sposobni da sami upravljate, kada to saopšti i kada ostanete sami u avionu i znate da sami sve obavljate. Tu stičete dozu samopouzdanja i znate da ste za korak bliži ostvarenju sna, naglašava naša sagovornica.

Fot: Nema bojazni od kolega da će im žena pilot „oteti nebo“

Na pitanje- Ima li bojazni među kolegama da će im žene –piloti „oteti nebo“, Nina kaže:”Za vrijeme školovanja nisam osjetila da ima te bojazni jer su sve kolege bile i više nego fer po tom pitanju. Ovo je takav posao gdje je jako bitan timski rad i uglavnom su ljudi sa kojima sam se susretala bez predrasuda”.

Ipak, nema mnogo žena čije je radno mjesto pilotska kabina.

-Uglavnom se svi oduševe kada čuju žena –pilot. Komentari su pozitivni. Desi se da me neko iz moje generacije pita  – odakle baš taj izbor, kako te nije strah…  ima i onih koji me pitaju kako ću sve to uklopiti kada jednog dana osnujem porodicu. Uživam u mom izboru, a u slobodno vrijeme volim da čitam knjige, naravno posebno me čini srećnom druženje sa porodicom i dragim osobama, naglašava Nina koja ističe da čovjek nikada ne treba da odustane od svojih snova i ciljeva.

-Sve je moguće ako jako to  želimo. Za one koji bi krenuli mojim stopama preporučujem da vrijedno rade, budu disciplinovani i organizovani jer Akademija to zahtjeva, navodi Nina.

Nina Kralj- Prva Baranka pilot

Željela je Nina da počne pilotsku karijeru u nacionalnoj avio- kompaniji“Montenegro Airlines“. U periodu kada je Nina broji sitno do letačke dozvole, desilo se  da avioni  crnogorska kompanija budu prizemljeni.

-Moji planovi i velika želja je bila da svoju karijeru započnem u našoj nacionalnoj avio-kompaniji, a odatle možda i odem dalje, ali s obzirom  na trenutnu situaciju – vidjećemo šta će se dešavati. Ispunila mi se želja da upišem Akademiju, ispuniće  mi se želja da imam letačku dozvolu što je pitanje –dana, nadam se da će mi se ispuniti i želja  da se zaposlim u svojoj zemlji, u crnogorskoj nacionalnoj avio-kompaniji, zaključuje Nina Kralj prva Baranka -pilot.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još