Barani osuđeni na kaznu zatvora zbog ranjavanja i davanja lažnog iskaza

 Barani osuđeni na kaznu zatvora zbog ranjavanja i davanja lažnog iskaza

Ranjavanje dva druga u Šušnju polovinom novembra dobilo je sudski epilog, osuđujućom presudom – izrečena je kazna zatvora  za dvojicu Barana:  Stojana Dabanovića (22) i Olivera Jovanovića (22), a tokom sudskog postupka  dokazno je da su ranjeni tokom čišćenja pištolja, usled nestručnog rukovanja oružjem.

 Podsjetimo, njih dvojica su nakon nemilog događa prvobitno tvrdili da da su ih u Šušnju “napala tri nepoznata lica sa namjerom da ih liše života”. Tokom suđenja Dabanović i Jovanović su priznali izvršenje krivičnih  djela, opisali do detanja kako se dogodilo ranjavanje.

 PR Osnovnog suda u Baru Tamara Spasojević koja je postupajući sudija u ovom predmetu potvrdila je da je objavljena presuda.

-Okrivljenom  Stojanu Dabanoviću  izrečena je jedinstvena kazna zatora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca, i istovremeno mu je produžen pritvor, kazala je sudija Spasojević.

Dabanoviću  su na teret stavljena tri krivična djela: teška djela protiv opšte sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i davanje lažnog iskaza.

-Oliver Jovanović (23) kome se na teret stavlja krivično djelo davanje lažnog iskaza osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci koju će izdržavati u prostorijama za stanovanje (kućni zatvor). On je do sada neosuđivan, dok je Dabanović i ranije osuđivan zbog čega mu je u fazi izviđaja   određen pritvor rješenjem sudije za istragu, obrazložila je sudija Spasojević.

Dabanović je ranio druga dok je čistio pištolj za koji inače nije imao dozvolu. Njih dvojica se poznaju od djetinjstva. Tokom suđenja obojica su izrazili kajanje.

 Podsjetimo, ubrzo nakon ranjavanja policija je rasvijetlila slučaj i nakon prikupljenih dokaza da su mladići ranili sami sebe usljed nestručnog rukovanja oružjem, uhapšeni su Jovanović i Dabanović.

Policiji i nadležnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu  Dabanović i Jovanović su dali lažan iskaz.

“Tom prilikom ova lica su se izjasnili da su se kritične večeri nalazili na makadamskom putu u mjestu Šušanj, u blizini kuće S.D. kada su ih, po njihovom kazivanju, napala tri njima nepoznata lica, koja su pokušala da ih liše života. Naveli su da je jedno lice uz upotrebu vatrenog oružja ispalilo više projektila u njihovom pravcu zadajući im tjelesne povrede”, naveli su u izjavi datoj policiji.

Međutim, nakon izviđaja i vještačenja, policija je utvrdila da je do pucnjave došlo u unutrašnjost kuće Dabanovića gdje se u kritičnom vremenu sa njim nalazio Jovanović.

“Pretragom terena u dvorišnom dijelu kuće pronađeno je više predmeta i tragova, koji su izuzeti radi vršenja vještačenja, a takođe, pretragom terena na zelenoj travnatoj površini u blizini kuće je pronađeno odbačeno vatreno oružje – pištolj marke Crvena Zastava Luger cal. 9 mm”, naveli su iz policije.

Objašnjavaju i kako je došlo do ranjavanja mladića.

“Izvršenim vještačenjima u Forenzičkom centru došlo se do sumnje da je Dabanović prilikom rukovanja oružjem izvršio opaljenje jednog projektila koji mu je zadao povrede u dijelu prstiju lijeve ruke u vidu prostrela, nakon čega isti projektil svojom putanjom kretanja zadaje tjelesne povrede i Jovanovića. u vidu prostrelne rane desne ruke i jedne ustrelne rane u dijelu desne strane abdomena”, navode iz policije.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još