Barani bi podržali otvaranje školskih kuhinja sa zdravom hranom

 Barani bi podržali otvaranje školskih kuhinja sa zdravom hranom

Naši sugrađani podržali bi otvaranje školskih kuhinja u kojima bi ishranu preporučivali dijetolozi i nutricionisti. To pokazuju rezultati ankete Portala Bar – 86 odsto ispitanika podržalo bi takav projekat, dok je 14 odsto glasalo protiv.

Školske kuhinje godinama su zatvorene, a nutricionisti dijetolozi su mišljenja da ih treba ponovo otvoriti kako bi učenici imali zdrav obrok, po preporuci struke. Ljekari koji se bave ishranom apeluju da se, u cilju stvaranja zdravije nacije, pitanjem ishrane djece školskog uzrasta treba sistemski posvetiti.

Srećna je okolnost, ističu ljekari, da su u predškolskim ustanovama obroci dobro regulisani.
Međutim, potpuna neuređenost pitanja ishrane u školama dovodi do toga da učenici uglavnom na pauzi između časova kupuju brzu hranu, hranu iz pekare, grickalice, slatkiše koji su u vrhu liste grešaka kada je riječ o ishrani školaraca, a rezultat je sve više gojazne djece.
Specijalista higijene i dijetolog dr Snežana Barjaktarović Labović u razgovoru za Portal Bar ističe da su obroci koji se nude djeci tokom boravka u školi uglavnom u potpunoj suprotnosti sa onim što dijetologija postavlja.

Djeca uglavnom doručkuju peciva od bijelog brašna, punjena mesnim prerađevinama, i majonezima, pice, brzu hranu… Foto: Ilustracija

„Taj školski obrok treba djetetu da nadoknadi izgubljenu energiju za prva dva časa i da mu omogući da funkcioniše do kraja nastave. Tačno se zna odnos bjelančevina, ugljenih hidrata, masti u obroku, voća, mlijeka. Mislim da je tema za kreatore politike zdravlja da naprave programe“, navodi Barjaktarović Labović, dodajući da cilj treba da nam bude zdrava nacija.

Ako hoćemo zdraviju naciju, onda se tom pitanju trebamo sistemski i posvetiti. Preporuke dijetologa  su pet obroka dnevno, doručak, ručak i lagana večera, kao i dvije užine, uz mnogo vode. Doručak je najvažniji obrok.

„Nažalost istina je da se doručak češće preskače. Tokom radionica pitam djecu – koliko vas je doručkovalo, na prste jedne ruke brojimo učenike koji doručkuju prije polaska u školu. Na velikom odmoru se doručkuje i to uglavnom peciva od bijelog brašna, punjena mesnim prerađevinama, i majonezima, pice, brza hrana… Sve to je hrana za izbjegavanje. U pekarama mogu da se prave zdravi obroci i da se to punudi  djeci, kao salate ili sendviči sa kiflama od integralnog brašna“, preporučuje dijetolog.

Školski obrok treba djetetu da nadoknadi izgubljenu energiju za prva dva časa, Foto: Ilustracija

Anketu sprovedenu na Portalu Bar ispunilo je 86 naših čitalaca. Na pitanje „Da li biste podržali otvaranje školskih kuhinja u kojima bi ishranu preporučivali dijetolozi i nutrinicionisti?“ potvrdno su odgovorila 74 čitaoca, dok je 12 odgovorilo sa „Ne“.

Naredna anketa na Portalu Bar će biti postavljena sjutra.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još