Bar: Plovili van dozvoljenog područja plovidbe i ugrozili sopstvene živote

 Bar: Plovili van dozvoljenog područja plovidbe i ugrozili sopstvene živote

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti spasili su danas dvojicu Ukrajinaca koji su bili u gumenom čamcu u koji je prodrla voda. Oni su plovili van dozvoljenog područja plovidbe, 13 nautičkih milja od obale i doveli su u opasnost sopstvene živote.

Tri sata trajala je danas akcija spašavanja na moru dva ukrajinska državljanina koji su bili u malom gumenom čamcu južno od uvale Valdanos, između Bara i Ulcinja. Ukrainski državljani su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, te prodora vode sa kojom su se borili nekoliko sati. 

Nakon što je Pomorsko operativni centar primio informaciju od strane Sektora granične policije Regionalni centar Jug iz Bara, da se na 13NM južno od uvale Valdanos nalaze u malom gumenom čamcu operateri su odmah detektovali malo plovilo putem VTMIS radarskog sistema.

„Angažovana su dva brza plovila SAR-1  i SAR-5, koja su formirala liniju pretrage morskog prostora, zajedno sa čamcem SGP Bar, i uputili se van teritorijalnog mora Crne Gore, u međunarodne vode. Poslije sat vremena pretrage čamac SAR-5, je prema instrukcijama dobijenih od strane SGP- Bar, uočio mali gumeni čamac dužine 3 metra sa dvije osobe na njemu“, kazao je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić .

Prema njegovim riječima, nakon što su dvojicu Ukrajinaca ukrcali na čamac SAR-1, pružena im je prva medicinska pomoć i sva plovila koja su učestvovala u akciji, su se uputila ka luci Bar.

„Ukrajinci  su predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli sa malom plovilu van dozvoljenog područja plovidbe, a samim tim su  ugrozili i svoje živote. Kompletna akcija traganja i spašavanja na moru je trajala svega nepuna 3 sata, po povoljnim vremenskim prilikama i dobrom vidljivošću“, kazao je Lukšić.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još