„Art paviljon“, autora Slavka Lekića, pobjednik konkursa TO Bar

 „Art paviljon“, autora Slavka Lekića, pobjednik konkursa TO Bar

Slavko Lekić dobitnik je prve nagrade na konkursu „Osmislite nam novu turističku atrakciju“ koji je raspisala Turistička organizacija Bar, za projekat Art paviljon. Drugo mjesto dijele Dijana Kovačević i Maja Radulović, i učenici Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“, za slične projekte – zabava na ljuljaškama, odnosno platforma sa ljuljaškama, dok je treća nagrada pripala Evgeniji Iškovoj i NVO „Iskrenost“ za idejno rješenje skejt park i multifuncionalno sportsko igralište. Njima su nagrade uručene danas na svečanosti koja je priređena u HoteluPrincess„.

Art paviljon doprinijeće vizelnom unapređenju gradskog pejzaža, Foto: TO Bar

Nagradni fond iznosio je hiljadu eura, te je tako prvonagrađeni dobio novčanu nagradu u iznosu od 500 eura, dok su za drugo, odnosno treće mjesto priznanja bila u visini od 300 i 200 eura.

Ideja Slavka Lekića ogleda se u tematskim paviljonima, koji svojim izgledom treba da doprinesu vizelnom unapređenju gradskog pejzaža kroz jednostavnost oblikovnog arhitektonskog izraza, jasnih formi, otvaranju vizura i kontekstu okruženja. Predložena je realizacija više instalacija, među kojima su one koje za inspiraciju imaju književnost, slikarstvo, likovnu umjetnost, vajarstvo, arhitekturu, muziku, pozorište, ples, balet, film kao i
dodatne prostorne instalacije.

Sa dodjele u Hotelu „Princess“, Foto: TO Bar

Sa realizacijom projekta Art paviljon, kako je najavio direktor TO Bar Emil Kukalj, krenuće se ove godine. S obzirom da se radi o kompleksnom projektu, on će biti realizovan kroz više etapa, a Kukalj se nada da će njegov značaj prepoznati i brojni donatori i organizacije. O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu Mihailo Vukić, turistički poslenik, Ćazim Alković, menadžer Opštine Bar i Nada Vojinović, priznata barska fotografkinja. Na konkurs, koji je bio otvoren od 18. gecembra prošle godine do posljednjeg dana u januaru, stiglo je čak 38 prijava.

Druga nagrada pripala je projektu „Zabava na ljuljaškama“

„Turistička organizacija Bar je po prvi put raspisala ovaj konkurs, koji je za cilj imao uključivanje građana u razvoj turizma i turističke ponude u našem gradu. Izuzetno smo zadovoljni odzivom građana, s obzirom da je stiglo čak 38 zaista zanimljivih ponuda. Svi kandidati dali su atraktivne i kvalitetne predloge i na komisiji nije bio lak zadatak da odabere najbolje. Smatram da ćemo realizacijom ovih predloga, a prvonagrađenog definitivno, pa i ostalih vremenom, dobiti novu turističku ponudu u opštini i proširiti ponudu Bara kao turističke destinacije“, kazao je direktor TO Bar Emil Kukalj.

Drugonagrađeni projekat „Platforma sa ljuljaškama“

Prvonagrađeni, arhitekta Slavko Lekić iz Bara, kaže da će Art paviljon, gradska atrakcija koja će biti turistički valorizovana, imati i edukativne sadržaje za djecu.

„Ideja je bila da Bar kao grad umjetnosti, Barskog ljetopisa, grad velikih i značajnih umjetnika iz svake oblasti umjetnosti dobije umjetničke paviljone na raznim pozicijama u gradu. Svaki od paviljona pojedinačno predstavljao bi određenu oblast umjetnosti i pružao korisniku edukaciju i upoznavanje sa lokalnim stvaraocima i njihovim djelima. U okviru paviljona organizovale bi se tematske radionice,umjetničke postavke, kako bi djeca i posjetioci mogli kroz igru da se edukuju i upoznaju sa stvaralaštvom lokalnih autora. Izgled paviljona bio bi podložan stalnim promjenama kao rezultat tematskih radionica, što bi bilo inspirativno za učesnike istih“, kazao je Lekić.

Lekić: Svaki od paviljona pojedinačno predstavljao bi određenu oblast umjetnosti

Predsjednik žirija Mihailo Vukić pohvalio je akciju To Bar, ističući da su svi članovi žirija ozbiljno shvatili zadatak, s obzirom da im je svima stalo do toga da Bar ima kvalitetnu turističku ponudu.

Treća nagrada priprala je projektu Evgenije Iškove i NVO „Iskrenost“

„Prijatno sam iznenađen sa svih 38 pristiglih prijava i volio bih kada bi se svaki od njih realizovao. Bili smo saglasni u tome da se prvonagrađeni istakao u odnosu na ostale, i nadam se da će TO Bar, Opština Bar smoći snage da se idejno rješenje do kraja realizuje. Pozvao bih ovom prilikom i nadležna ministarstva da pomognu, jer bi realizacija ovakve ideje zasigurno doprinijela popularizaciji Bara kao turističke destinacije, ali bi upotpunilo i svakodnevicu naših sugrađana, prvenstveno djece. Ono što me posebno iznenadiloo i obradovalo jeste činjenica da su prijave slale razne starosne kategorije, ali i stranaca“, kazao je Vukić.

Pročitajte još