Arheolog Zagarčanin: Tipična monaška grobnica, tu ne počiva mitropolit Arsenije Plamenac

 Arheolog Zagarčanin: Tipična monaška grobnica, tu ne počiva mitropolit Arsenije Plamenac

Foto: Privatna arhiva

Arheolog Mladen Zagarčanin mišljenja je da ne postoje relevantni podaci da je u grobu sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac, navodeći da je riječ o tipičnoj monaškoj grobnici.

„Jedini koji treba da se oglasi po pitanju oca Jovana i njegovog nazovi ‘skrnavljenja’ sam ja, arheolog Mladen Zagarčanin, čovjek koji je otkopao na hiljade grobova i grobnica u Crnoj Gori. I jedini koji se bavi srednjim i novim vijekom, i o tome napisao hiljade strana. Prvo, svako ko misli da se jedan vladika može sahraniti sa troje ljudi je elementarno nepismen. Drugo, svako ko misli da su se vladike tada sahranjivale u porti crkve, a ne u crkvi je elementarno nepismen. Treće, svako ko misli da jedan vladika nema natpis na svom grobu je ili nepismen ili glup, a ima ga npr neki ‘Pero Perović’ koji je bio krojač, tu blizu. Ne postoji nijedan relevantan izvor, nijedan, da je tu iko sahranjen od znamenitih ličnosti, i svako ko misli da jeste je…. To je tipična monaška kosturnica u šta su se uvjerili i forenzičari, i svako ko misli da se nad kosturnicom može staviti krst sa natpisom da tu počiva Mitropolit Arsenije Plamenac… a treba dodati i jos troje ljudi… je….. Elementarno, ljudsko i pismeno, je da se provjeri prije nego se neki natpis, isklesan u krstu i već spremljen da bude na grobom postavi. Da je neko prekjuče popodne pitao sve te dušebrižnike, ko je Arsenije Plamenac, rekli bi to je neki rođak onog popa Jovana…. I ne bi okrenuo glavu. Suština svega ovoga je obrnuta. Skrnavitelji ste vi koji pojma nemate, pa čak i kada krojite novu istoriju, a opet ne znate ni da ponovite to što su tih par ‘istoričara“‘ napisali. Al ovdje nema niti jednog podatka, relevantnog podatka, da je u tom grobu sahranjen mitropolit, koji u mitropolitsku stolicu sjedi zaslugom cara Dušana, kada je Zetski episkop na Prevlaci Svetoga Arhangela Mihaila dobio taj rang, polovinom 14. vijeka. Uostalom, vi koji mislite o ‘skrnavljenju’, pogledajte put Lovćena, ako vam je do skrnavljenja“, napisao je Zagarčanin na svom Fejsbuk profilu.

Podsjetimo, u nedjelju su uhapšeni svetštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto, koji su sinoć saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu, a na teret im se stavlja krivično djelo povreda groba. Mještani su u subotu prijavili policiji da je oskrnavljen grob mitropolita Arsenija Plamenca, koji je, po njihovim tvrdnjama sahranjen u porti Manastira Gornji Brčeli.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja