Alarmantno – Covid odjeljenje u Baru popunjeno 90 odsto, epidemiolog dr Vojinović: za stvaranje imuniteta trebamo čekati do početka maja

 Alarmantno –  Covid odjeljenje u Baru popunjeno 90 odsto, epidemiolog dr Vojinović: za stvaranje imuniteta trebamo čekati do početka maja

 Iako su kapaciteti u Opštoj bolnici Bar, regionalnom Covid centru za Primorje  prošireni  na 115 kreveta, popunjenost je oko 90 %. Portal Bar saznaje u ovoj zdravstvenoj ustanovi da je životno  ugroženo oko 20 pacijenata.

U Opštoj bolnici Bar počela je vakcinacija.   Epidemiolog dr Zoran Vojinović nije optimističan po pitanju trenutne epidemiološke situacije i pored toga što je počela vakcinacija protiv koronavirusa.

-Za stvaranje imuniteta je potrebno mjesec do mjesec ipo nakon primanja druge doze. Ako primate vakcinu danas, drugu dozu za tri nedelje to znači da za stvaranje imuniteta trebamo sačekati do kraja aprila, početka maja. U međuvremenu i  dalje nismo zaštićeni od koronavirusa i neophodno je  poštovati  mjere: higijena ruku, distanca i nošenje maski. Moram  istaći da bi dostigli kolektivni imunuitet potrebno je da bude vakcinisano i razvije se imunitet kod 70 % naše populacije, kaže  za Portal Bar epidemiolog dr Zoran Vojinović.

Regionalni Covid centar za Primorje, prošireni kapaciteti  na 115 kreveta, popunjenost oko 90 %. fot:B.Dabić

U borbi sa koronavirusom koja u Crnoj Gori traje skoro godinu dana, brojke ne ohrabruju.Naprotiv!

-Na Covid odjeljenju Opšte bolnice Bar hospitalizovano je 99 pacijenata, od kojih je 98 pozitivnih na koronavirus, dok se za jednog čekaju rezultati nalaza. U Opštoj bolnici Bar, koja je Regionalni Covid centar za Primorje trenutno je oko 90 % kapaciteta  popunjeno, a pacijenti su iz svih primorskih gradova od Ulcinja do Herceg Novog.   Od 99 pacijenata, njih 39 je  zavisno od kiseonika. Oni imaju ozbiljnu kliničku sliku. Životno je ugroženo oko 20 pacijenata. U jedinici intenzivnog liječenja je  trenutno 12 pacijenata, četri su na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, a na respiratoru trenutno nemamo ni jednog pacijenta, kazao je  dr  Vojinović.

Po pitanju lijekova, dr  Vojinović navodi da za sada u Regionalnom  Covid centaru za Primorje imaju dovoljne količine antibiotika, i ostalih ljekova, kao i kiseonika.

-Potrošnje su u enormnim količinama. Poređenja radi,  količine kiseonika koje smo ranije  na Internom odjeljenju koristili na  nedeljnom nivou, sada je dnevna potrošnja. Dnevno, za 24 sata,  po 60 boca kiseonika  je potrebno za hospitalizovane pacijente, kaže dr Vojinović.  

Dr Vojinović: Za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno je da 70 % populacije stekne imunitet

Prema riječima dr Vojinovića, najveći procenat inficiranih  je među osobama 30-30 godina,  pa od 40-49, zatim od 20-29 godina životne dobi.. Najmanje je djece i starije populacije koja se nabolje i čuva, ali oni najviše “stradaju” u kući od mlađih koji  manje poštuju preporuke.

S obzirom da bolest ne jenjava, na Covid odjeljenju Opšte bolnice Bar  su  povećani kapaciteti  za 10 kreveta, sa 105 na 115 kreveta. Od toga 13 je  za jedinicu intenzivnog liječenja.

-Prije nekoliko dana imali smo 105 hospitalizovanih pacijenata. Tokom poslednje posjete ministarke zdravlja  dr Jelene Borovinić Bojović izvršena je reorganizacija ljekara kojih inače  imamo 66, oko 40 specijalista, a ostali su specijalizanti tako da je podjeljen teret. Napravljena su tri tima koji rade po sedam dana, kaže naš sagovornik.

Prema riječima dr Vojinovića, u izolaciji je  trenutno šest ljekara koji su  pozitivni, 11 medicinskih sestara i tehničara,  dva nemedicinska radnika. Od početka epidemije,  26 ljekara su imali covid 19 (oko 40 %) , do sada je 59 medicinskih sestara i tehničara bilo pozitivno- što govori da su oni u bližem kontaktu sa pacijentima, kao i 19 ne medicinskih radnika.

U Opštoj bolnici Bar, oko 150 osoba se prijavilo za vakcinaciju

U Opštoj bolnici Bar počela je vakcinacija.

-Od Montefarma smo dobili 75 doza ruske vakcine protiv korona virusa – Sputnjik V. Prema ranije napravljenom planu, definisali  smo prioritete – ko prvi treba da primi vakcine. To su naravno osobe koje rade u crvenoj kovid zoni: ljekari, medicinske sestre i tehničari, nemedicinsko osoblje, i vozači, dok onda sledele ostali zaposleni u Opštoj bolnici. Oko 150 osoba se prijavilo za vakcinaciju u Opštoj bolnici.Za sada smo vakcinisali 58 zaposlenih.Očekujemo još doza od ruske vakcine, kao i od kineske vakcine, kazao je dr Vojinović ističući da se preporuke i mjere trebaju poštovati i nakon primljene vakcine dok ne dostignemo kolektivni imunitet kako bi sačuvali sopstveno zdravlje, kao i zdravlje ljudi oko nas.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još