Akcija MIG: Zbog pranja novca u Baru uhapšene dvije osobe

 Akcija MIG: Zbog pranja novca u Baru uhapšene dvije osobe

U Baru je juče, opsežnom policijskom akcijom realizovan međunarodni predmet kojim je koordiniralo Specijalno državno tužilaštvo, a koji je vođen pod kodnim nazivom „MIG“.

Rad na predmetu započet je u julu 2020. godine, u saradnji sa Policijom i Specijalnim tužilaštvom Moldavije, SELEC Centrom iz Bukurešta i uz podršku EU Programa pomoći IPA2019 Western Balkans.

„U okviru rada na predmetu „MIG“, Crna Gora je po prvi put potpisala Sporazum o zajedničkom istražnom timu sa drugom državom. Sporazum je potpisan između Vrhovnog tužilaštva Crne Gore i Vrhovnog tužilaštva Moldavije, a članovi tima su bili postupajući specijalni tužioci i policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala Crne Gore i Sektora za organizovani kriminal Republike Moldavije.

U ranim jutarnjim časovima, sinhronizovano su izvedene policijske akcije u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, kao i na teritoriji Bara u Crnoj Gori. Izvršen je pretres na 15 lokacija, u dvije zemlje istovremeno, od čega četiri pretresa u Crnoj Gori“, saopštila je policija.

Tom prilikom, u Baru su uhapšene dvije osobe, M.I. (35) i E.I. (33), državljani Moldavije, za koje se sumnja da su počinili krivično djelo pranje novca.

Kod njih je pronađeno i oduzeto više od 100 bankovnih kartica, desetine SIM kartica, devet mobilnih telefona, dva luksuzna vozila čija vrijednost iznosi oko 100.000 eura, oko 3.000 eura gotovog novca, tri lap topa, itd.

„U Moldaviji su lišena slobode četiri lica za koja se sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe, koja je u periodu od 2018. godine vršila krijumčarenje i distribuciju više vrsta sintetičkih droga na teritoriji Kišinjeva i šire.

Kriminalistička obrada upućuje na to da je lice M.I. koji je lišen slobode u Baru, organizator ove kriminalne grupe, za koju su prikupljeni dokazi koji upućuju na sumnju da je izvršila krijumčarenje i distribuciju opojnih droga u vrijednosti od milion i po eura“, piše u saopštenju.

Današnjim pretresima u Moldaviji, pronađeno je i oduzeto oko tri kilograma tableta sa liste opijata – Alpha PVP.

Pored službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Specijalnog policijskog odjeljenja, Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droge i Odsjeka za operativnu podršku, u realizaciji predmeta su učestvovali i službenici Sektora za finansijsko obavještajne poslove, kao i službenici Centra bezbijednosti Bar.

M.I. i E.I. će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni nadležnom tužiocu u Specijalnom državnom tužilaštvu.

„Sprovođenje i realizacija ovog predmeta, a naročito potpisivanje Sporazuma i rad u Zajedničkom istražnom timu, su još jedan primjer odlične međunarodne saradnje Uprave policije sa međunarodnim partnerskim službama, kao i odlične saradnje Specijalnog državnog tužilaštva sa tužilaštvima drugih zemalja“, navode iz UP.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još