Akcija čišćenja Skadarskog jezera povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

 Akcija čišćenja Skadarskog jezera povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

U sklopu programa obilježavanja 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, danas je uspješno okončana akcija čišćenja Skadarskog jezera, koju je organizovalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Akciji su se, pored ministra ekologije, prof.Ratka Mitrovića i kolektiva Ministarstva, priključili direktorica Nacionalnih parkova, Jelena Kljajević i zaposleni u NP, direktor Eko-fonda, Dejan Boljević, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, kao i predstavnici NVO sektora. Akciji čišćenja prisustvovali su i zainteresovani građani.

Sa Vranjine se krenulo različitim pravcima-put Lesendra, Virpazara, Grmožura, desnim krakom Morače.

Sakupljeno je oko 250 džakova otpada.

„Želimo da Crnu Goru zaista učinimo ekološkom državom. Čišćenjem Skadarskog jezera čuvamo tradiciju i čuvamo naše prirodno bogatstvo. Pokušavamo da sopstvenim primjerom doprinesemo podizanju nivoa svijesti naših građana o važnosti zaštite životne sredine i našeg viševjekovnog nasleđa“, izjavio je ministar Mitrović.

Državni sekretar za ekologiju, prof. Danilo Mrdak saopštio je da osim što štitimo ekologiju, štitimo i prostor. „Ne dozvoljavamo urbanizaciju NP Skadarsko jezero, devastaciju ekološkog prostora i ekosistemskog kontinuuma. Odlučni smo da očuvamo prirodne resurse i da unaprijedimo gazdovanje njima. Nadamo se da će ove godine naši nacionalni parkovi privući veliki broj posjetilaca i doprinijeti poboljšanju turističke sezone“, dodao je Mrdak.

Direktorica JPNPCG, Jelena Kljajević zahvalila je Ministarstvu i svim učesnicima akcije i istakla da je na ovaj način dat doprinos početku ljetnje turističke sezone.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još