Iz Doma zdravlja apeluju na pridržavanje preventivnih mjera

 Iz Doma zdravlja apeluju na pridržavanje preventivnih mjera

“Epidemioloska situacija u Baru je nepromijenjena, s obzirom da još uvijek imamo visok broj novoregistrovanih slučajeva. U barskom Domu zdravlja juče je brzim antigen testovima na prisustvo korona virusa, testirano 32 lica. Jedna količina tih testova distribuirana je i u ambulantu u Ostrosu, tako da će kolege i tamo, na licu mjesta, testirati pacijente koji su suspektni na Covid” kazala je dr Ljiljana Jovićević, koordinatorka Higijensko- epidemiološke službe Doma zdravlja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, juče je u Baru registrovan jedan novootkriveni slučaj infekcije koronavirusom, tako da je ukupan broj zaraženih 365.

“Broj oporavljenih je 492, a pod pojačanim epidemiološkim nadzorom je 177 lica. To su lica koja su u samoizolaciji, zbog toga što su pozitivni ili su kontakti, a manji broj lica spada u kategoriju putnika” pojasnila je dr Jovićević, prenosi Bar Info.

Ona je kazala da se trenutno u Domu zdravlja ne radi PCR dijagnostika, zbog toga što nemaju medijuma, ali da je postupak nabavke u toku.

“Očekujemo da tokom iduće sedmice ponovo bude uspostavljeno testiranje PCR dijagnostikom. Do tada sprovodimo testiranje brzim antigen testovima. Da bi neko bio testiran, mora najprije da se javi na pregled u Covid ambulantama Doma zdravlja koje su odvojene za djecu i za odrasle. Ukoliko ljekar na pregledu procijeni da je neko suspektan ili je kontakt zaraženog, obavlja se testiranje i rezultat je gotov nakon 15 minuta do pola sata” objasnila je dr Jovićević.

Ona je još jednom ponovila da “akcenat mora da bude na ličnoj odgovornosti pojedinca kao i da se prema svakom ponašamo kao da je potencijalno inficiran”.

“Jedini način da spriječimo i zaustavimo širenje infekcije je da se pridržavamo preporučenih mjera. Ovaj broj od 365 trenutno zaraženih u Baru, upozorava i zahtijeva da se odnosimo krajnje odgovorno. Zato apelujemo na građane da ozbiljno shvate sprovođenje preventivnih mjera. Nadamo se da zajedničkim zalaganjem nećemo ući u grupu gradova gdje će biti pooštrene mjere”, zaključila je dr Jovićević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još