Studentkinja u preduzetništvu – Marija proizvodi eterična ulja

 Studentkinja u preduzetništvu – Marija  proizvodi eterična ulja

Studentkinja Marija Babić odlučila je da znanje koje stiče na Biotehničkom fakultetu iskoristi za sopstveni biznis – proizvodnju eteričnih ulja. Iako je mlada, Marija je iskustvo i preduzetničko znanje stekla uz majku Miru koja se duže od 10 godina bavi proizvodnjom sapuna na bazi maslinovog ulja. Nakon što je Opština Bar raspisala konkurs za dodjelu sredstava za podsticaj preduzetništva, Marija je konkurisala biznis planom “Proizvodnja eteričnih ulja”. Dobila je bespovratna sredstva koja je uz dio porodičnog novca  uložila u sistem za destilaciju eteričnih ulja i sušaru za ljekovito bilje.


Proizvodnjom eteričnih ulja Marija je dopunila sirovine za proizvod Babića – sapune od maslinovog ulja, a na tržište plasira i novi kozmetički proizvod – hidrolat za njegu lica.
Marija ističe da je jedan od ciljeva ovog posla veća iskorišćenost prirodnih resursa.  Proizvodi ulje od lovorovog lista, sirovine koje ima svih 12 mjeseci u dovoljnim količinama u barskom kraju.


„Za potrebe proizvodnje u porodičnoj firmi “Olivmont”, mi smo do sada eterična ulja uvozili iz inostranstva. To je bio razlog da krenemo u sopstvenu proizvodnju eteričnih ulja koja se dodaju u sapune. Naš sapun je  sada 100 odsto proizveden u Crnoj Gori“, kaže Marija.  
Uz proizvodnju, Marija u saradnji sa turističkim agencijama uvodi novu agroturističku ponudu.


„Nakon pješačkih tura kroz živopisne maslinjake u okolini Bara, turistima će u ambijentu sela Zupci biti prezentovana proizvodnja eteričnih ulja, a mogu učestvovati u branju lista lovora, zatim uživati u domaćoj hrani ovog kraja. Iz Bara mogu da ponesu orginalan suvenir – sapun od maslinovog ulja – Made in Montenegro“, navodi Marija.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još