Jedna ocjena u polugodištu rasteretiće djecu, ali može biti i kontraproduktivna

 Jedna ocjena u polugodištu rasteretiće djecu, ali može biti i kontraproduktivna

Ilustracija, Foto: Portal Bar

Predlog koji su dali Prosvjetna zajednica i Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta da se učenicima da jedna zaključna ocjena na kraju drugog kvalifikacionog perioda kod nastavnika i roditelja širom zemlje izazvala je oprečna mišljenja. S jedne strane vlada mišljenje da djecu treba što više ocjenjivati, a s druge da je dati predlog dobar jer će djeca, koja ionako funkcionišu u neuobičajenim uslovima, biti manje opterećena. Ovim povodom, za Portal Bar govore direktor Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić“ Mustafa Peročević i Ivana M., nastavnica i roditelj.

Peročević ističe da uvažava mišljenje svih svojih kolega ali da nije za opciju da se djeci daje jedna ocjena, jer to može, kako ističe, biti kontraproduktivno.

„Govorimo o jako dugom periodu, djeca treba u decembru da obnavljaju gradivo koje se radilo tri mjeseca. Nije lako sumirati sve što je tokom tri mjeseca pređeno, jer se ne radi o jednom ili dva predmeta, već daleko više. Moje iskreno mišljenje je da se čak mnogi mladi nastavnici u ovakvoj situaciji ne bi ni snašli, takav sistem bi donio ogroman posao i predstavljao bi ogromno opterećenje i za nastavnike i za učenike“, smatra Peročević.

Spremanje gradiva koje se savlađivalo tokom tri mjeseca iz oko deset predmeta kod djece bi, smatra naš sagovornik, rezultiralo lošijim kvalitetom znanja, umorom i na kraju, nezainteresovanošću učenika. Nije zanemarljiva ni činjenica da je kraj decembra, kada praznici počinju, period kada su svi donekle manje fokusirani i umorni – psihički i fizički.

„Djeca će se sada, kada bi se inače ocjenjivali, privremeno opustiti i rasteretiti, ali u krajnjem ovaj sistem izazvao bi kontraefekat. Takođe, djeci ne ostavljamo mogućnost da ocjenu koju dobiju poprave. Ta prva ocjena koju dobiju iz nekog predmeta je jako važna. Zaista smatram da je najbolje da imaju dvije ocjene, ne samo zbog mogućnosti popravljanja iste, već zato što bi nam primjena sistema sa dvije ocjene ostavila mogućnost da i mi, nastavni kadar, ispravimo sve ono što smo do sada uradili loše i uvažili prigovore, jer niko od nas nije navikao da radi u ovakvim uslovima“, kazao je direktor barske osnovne škole.

S druge strane, Ivana M., nastavnica i majka učenice 2. razreda osnovne škole uviđa određene prednosti predloženog sistema.

„Slažem se sa predlogom Prosvetne zajednice da se zaključne ocjene izvode tek na kraju prvog polugodišta. Zbog trenutne situacije, odnosno smanjenog broja časova koji su pritom i skraćeni, djeca teže uspijevaju da savladaju gradivo koje se gomila. Moramo imati u vidu i negativne psihičke posljedice cijele ove situacije za djecu. Stoga, smatram da bi bilo ispravno prilagoditi i Zakon trenutnoj situaciji i time bar malo olakšati našoj djeci“, kazala je.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Komentariši

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja