Djeca čiji su roditelji zaposleni brže se razvijaju

 Djeca čiji su roditelji zaposleni brže se razvijaju

Za razliku od djece čije majke su domaćice, djeca zaposlenih majki brže napreduju, rezultat je istraživanja Univerziteta Oksford i Londonske škole ekonomije.

Svakodnevni odlazak u vrtić ili kod bake i deke poboljšava vještine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog odijevanja, piše The Times, a prenosi N1.

Naučnici su sproveli testove na četiri razvojna područja, a djeca čiji su roditelji zaposleni postizala su do 10 odsto bolje rezultate.

„Ovo bi trebalo da umiri roditelje i uvjeri ih da ostavljanje djece u vrtiću neće negativno uticati na njihov razvoj“, rekao je Lorens Rup sa Oksforda, jedan od autora studije. Zaključili su da su djeca izložena stimulativnijim aktivnostima kad su sa drugom djecom, a poboljšala im se i motorika.

„Čini se da veza između roditelja i djeteta nije tako ključna, pogotovo ako je roditelj umoran, nezadovoljan ili pod stresom“, rekao je Rup.

U idealnim uslovima roditelji rade i zarađuju dovoljno, naglasio je, pa tako dijete može da učestvuje u većem broju aktivnosti koje pozitivno utiču na razvoj. Ovo istraživanje umirilo je savjest mnogih roditelja koji ne mogu da budu kod kuće sa svojom djecom. Kako su istakli autori studije, važno je obezbijeditii majkama fleksibilno radno vreme i naravno kvalitetne vrtiće.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Komentariši

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja