Otvoren novi digitalizovani bioskop – Savremen i moderan prostor u kojem će Barani pratiti najnovije tredove u filmskoj industriji

 Otvoren novi digitalizovani bioskop – Savremen i moderan prostor u kojem će Barani pratiti najnovije tredove u filmskoj industriji

U prisustvu velikog broja zvanica sinoć je u Baru otvoren novi, digitalizovani, bisokop u sali Doma kulture Kulturnog centra Bar. Otvaranje novog bioskopa označila je crnogorska premijera filma „Nebesa“, u režiji Srđana Dragojevića, a svečanosti su prisustvovali i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, ministarka kulture, nauke, prosvjete i sporta Vesna Bratić, direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović, direktorica Filmskog centra Cre Gore Aleksandra Božović i druge istaknute ličnosti javnog i kulturnog života grada, ali i reditelj „Nebesa“ Srđan Dragojević, producent Biljana Prvanović i crnogorski koproducent Karlo Kalezić.

Revitalizacija bisokopske sale i uspostavljanje novog bioskopa omogućili su građanima da imaju savremen i moderan prostor u kojem će pratiti najnovije tredove u filmskoj industriji, upotpunjavajući kulturnu i zabavnu ponudu grada kao prepoznatljivog centra kulturnih, pozorišnih, književnih, muzičkih, a sada i filmskih dešavanja.

Direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović, koji je proglasio bioskop otvorenim, istakao je da je Bar jedini grad u Jugoistočnoj Evropi, ako se izuzme sala Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, u kojem građani mogu da uživaju u analognim projekcijama. Dakle, kino kabina bioskopa u Baru je trenutno najopremljenija u Crnoj Gori i regionu.

Marunović je podsjetio da Bar ima pola vijeka dugu tradiciju prikazivačke djelatnosti – nekadašnji bioskop „Pobjeda“ na Pristanu, a potom i sala Doma kulture bilij su za generacije Barana, istakao je Marunović, kultna mjesta.

„Uvjeren sam da će barani uživati u najnovijim filmskim ostvarenjima domaće i inostrane produkcije, a da će Dom kulture ponovo postati mjesto susreta i prijateljskih druženja sadašnjim i budućim generacijama“, najavio je Marunović.

Digitalizacija bioskopa u Domu kulture podrazumijevala je instalaciju najsavremenije kinotehnicke opreme, DSP projektora 4K najnovije generacije, Dolby 7.1 sistema ozvučenja i profesionalnog platna za prikazivanje, a navedena tehnika je trenutno najbolja koja postoji u Crnoj Gori, dok je platno koje je postavljeno najveće u zemlji i jedno od većih u regionu.

U Velikoj sali je postavljen i novi pod, i ugrađene su nove atestirane fotelje namijenjene savremenim filmskim i pozorišnim salama. Izvršena je i reparacija analognih projektora MEOPTA V za prikazivanje filmova sa 35 mm filmske trake, i analognog stereo ozvučenja, što znači da su u prilici da prikazuju i starije filmove – kultne filmske klasike.

U junu ove godine Opština Bar potpisala je sporazum sa Kulturnim centrom o revizalizaciji ove bisokopske sale kroz sufinansiranje projekta sa Ministarstvom kulture i Filmskim centrom Crne Gore koji je predviđao uspostavljanje i opremanje bioskopa najsavremenijom tehnikom u cilju revitalizacije redovne prikazivačke djelatnosti i razvoja kinematografije koja ima značajno mjesto u ukupnom razvoju kulture u Baru ali i Crnoj Gori. Ukupna vrijednost radova osavremenjivanja tehnike ali i renoviranja sale koje je finansirala lokalna uprava iznosila je preko 200.000 eura.

„Lokalna uprava ponosna je na realizaciju ovog projekta koji su mnogi barani željno iščekivali i koji će od grada napraviti regionalni bisokopski centar koji će privući građane i drugih gradova. Bioskop Doma kulture zbog praznika neće raditi od 31. decembra do 10. januara 2022, kada nastavlja sa redovnim nedeljnim repertoarom“, saopšteno je ovim povodom iz Opštine Bar.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još