Izložba u Caritasu: Humanost ovjekovječena na fotografijama

 Izložba u Caritasu: Humanost ovjekovječena na fotografijama

Izložba fotografija na temu humanitarnosti otvorena je danas u prostorijama Caritasa Barske nadbiskupije. Izložbu je otvorila renomirana mlada umjetnica iz Bara, Maja Vuksanović, koja je ujedno i član Caritasovog tima.

Povod ove izložbe je, kako je saopšteno iz Caritasa, sve veći rast stope siromaštva, uslijed pogođenosti pandemijom COVID 19, a sve izložene fotografije zabilježene su kroz aktivnosti i rad Caritasa.
„Kroz rad u humanitarnoj organizaciji Caritas Crne Gore susrela sam se sa različitim ljudima, a samim tim i njihovim načinom života, univerzalnom i neposrednom suštinom ljudskosti, koja je većinom zanemarena. Nemoćni, siromašni  i potčinjeni prolaze kroz razne vidove dehumanizacije, diskriminacije, nasilja, isključenosti i netrpeljivosti“, kaže Vuksanović i dodaje da Caritas svojom vizijom nastoji da osnaži ljude do punoće njihove humanosti, a da su humanitarci posvećeni ublažavanju ljudskih patnji i pomaganju ljudima u nevolji.

Foto: Caritas Barske nadbiskupije

Vuksanović poseban naglasak stavlja na ljudsko dostojanstvo, pa samim tim nikada ne fotografiše dramatične prikaze ili bilo koje negativne forme i scene,  već se koncentriše na ljudsko dostojanstvo u svemu, gdje joj je najznačajniji kontakt sa autentičnim licem mjesta.
Njen cilj je da svakom fotografijom  prikaže apsolutnu realnost današnjice, koja je po njenom viđenju često iskrivljena. Vuksanović poručuje da zajedničkim humanitarnim radom, možemo da mijenjamo svijet, ali prije toga moramo imati duboku vjeru u bolje. Naglasićemo da Maja iza sebe ima niz izložbi na kojima je učestvovala, među kojima se najviše istakla po izložbama u Podgorici i u Gracu.

Katalog izloženih fotografija možete preuzeti sa  sajta Caritasa Crne Gore:  https://caritascg.me/izlozba-humanitarnih-fotografija/

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još