Dalibor Dado Ćetković dobitnik počasnog priznanja na izložbi u Los Anđelesu

 Dalibor Dado Ćetković dobitnik počasnog priznanja na izložbi u Los Anđelesu

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković dobitnik je počasnog priznanja za sliku ,,Muzička kutija“ na žiriranoj internacionalnoj izložbi ,,Abstract“ u Los Anđelesu, u organizaciji Art Show International – Los Angeles.

Od 426 pristiglih radova stručni žiri odabrao je radove 114 umjetnika iz 28 država.

Ćetković, Foto: Sergej Zabijako

Nagrađeni Ćetkovićev rad, naslovljen „Muzička kutija“, rađen je u kombinovanoj tehnici sa uljem i akrilom na platnu, i dimenzija je 120 x 80 cm.

„Muzička kutija“ je pet mjeseci bila izložena u Galeriji Univerziteta Donja Gorica, u okviru Ćetkovićeve samostalne izložbe radova iz ciklusa „Antares“.

Sa predavanja studentima UDG o postavci „Antares“, Foto: Privatna arhiva

„Nakon petomjesečne postavke na 16. samostalnoj izložbi na Fakultetu umjetnosti UDG, nalazi u privatnom vlasništvu kolekcionara u Baru”, istakao je Ćetković.

Izložba je u toku i moguće je pogledati je na sajtu organizatora. Ćetković ističe da će nagrađeni umjetnici biti istaknuti na sajtu i profilima na društvenim mrežama, što je lijepa promocija njegovog stvaralaštva.

„Pričinjava mi veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da se na ovaj način predstavim široj publici i što je moje stvaralaštvo prepoznato u svijetu savremenog slikarstva. Putem interneta najbrže pronalazim puteve koji me vode ka mjestima na kojima očigledno trebam da budem. Drago mi je i to što mogu da ukažem kako likovna umjetnost može da živi, iako je ova pandemija mnoge stvaraoce, nažalost, marginalizovala. Činjenica je da umjetnik kod nas od svoje umjetnosti teško opstaje pa se mora uložiti veliki napor da bi se živjelo za umjetnost. Kako sam i ranije govorio, umjetnost je živjeti kod nas kao umjetnik”, smatra Ćetković.

Poster na počasnom mjestu u holu Fakulteta umjetnosti UDG, Foto: Privatna arhiva

Ćetković je, inače, od februara do danas učestvovao na više od deset kolektivnih onlajn izložbi u svijetu. Tako je njegove radove imala priliku da vidi publika u Turskoj, gdje je izlagao u okviru čak tri izložbe u organizaciji ,,Arel Art“ galerije sa sjedištem u Ankari, zatim u Indiji, Bangladešu, Južnoj Koreji, Indoneziji, u više zemalja Južne Amerike, pa i u Londonu, gdje se, kao jedinici crnogorski predstavik, predstavio na neobičnoj tematskoj izložbi „Fragment“ u organizaciji Pragmata kolektiva iz Londona, zajedno sa još 200 umjetnika iz cijelog svijeta.

Njegovo djelo bilo je zastupljeno i na najvažnijoj smotri savremenog crnogorskog slikarstva – 76. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a Ćetković je uključen i u projekat ,,Drugačiji svijet je moguć zauvijek u miru“, u okviru kojeg se organizuju simultane izložbe u više od 120 zemalja svijeta, na kojima je likovni predstavnik Crne Gore i ujedno koordinator.

Radove poznatog barskog umjetnika čitaoci mogu pogledati i u virtuelnoj galeriji koja se nalazi na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=V2YLwJxRKhE .

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još