Verica Maraš zatražila razrješenje sa funkcije izvršnog direktora Plantaža

 Verica Maraš zatražila razrješenje sa funkcije izvršnog direktora Plantaža

Izvršna direktorica kompanije „Plantaže“ Verica Maraš obratila se Odboru direktora zahtjevom da je razriješe sa te funkcije iz, kako je navela, objektivnih razloga. 

Njeno obraćanje prenosimo integralno: 

Obraćam se Odboru direktora zahtjevom da me sa funkcije izvršnog direktora kompanije 13. Jul-Plantaže a.d. Podgorica razriješite iz objektivnih razloga, koji se prvenstveno i isključivo odnose na novonastale okolnosti, odnosno na nedavne političke promjene koje su nastupile nakon parlamentarnih izbora, održanih 30.08.2020. godine, i koje izvjesno i očekivano moraju imati za posljedicu i moje razrješenje sa ove funkcije.

U takvoj situaciji, rukovodeći se razlozima očuvanja kompanijskih interesa, obezbjeđenjem kontinuiteta i stabilnosti njenog poslovanja, predlažem da za novog izvršnog direktora, koji će osim nespornih profesionalnih i stručnih kvaliteta uživati i odgovarajući politički legitimitet – što je bio slučaj i prilikom mog postavljenja na funkciju izvršnog direktora – imenujete Miroslava Vukovića, direktora Sektora pravnih i opštih poslova.

Istovremeno, ovom prilikom posebno podsjećam crnogorsku javnost na ključne činjenice koje se odnose na proteklih 13 godina, koliko sam bila na poziciji izvršnog direktora, kao autentično svjedočanstvo moga rada i ostvarenih kompanijskih rezultata.

U ovom periodu:

– Ostvaren je prihod od preko 400 mil.€, od čega preko 180 mil.€ na ino tržištima u preko 40 zemalja svijeta;

– Ostvarena je bruto dobit od 32 mil.€, odnosno godišnje u prosjeku oko 2,7 mil.€;

– Proizvedeno je:

– preko 260 mil.kg vinskog i stonog grožđa (prosječno godišnje 20,0 mil. kg)

– preko 15 mil.kg breskve (prosječno godišnje 1,2 mil. kg)

– preko 190 mil. flaša vina i prirodnih rakija (prosječno godišnje 14,6 mil. flaša)

– preko 1 mil.kg ribe (prosječno godišnje 0,7 mil. kg)

– preko 5 mil. komada loznih kalemova (prosječno godišnje 400.000 kom);

– Investirano je 42 mil.€ i podignuto preko 800ha novih zasada vinograda, voćnjaka i maslina;

– U budžet države i lokalnih samouprava uplaćeno je preko 110 mil.€ poreza, doprinosa i drugih dažbina (prosječno godišnje jedna trećina prihoda), bez bilo kakve podrške od strane države u vidu subvencija, grantova ili izdatih garancija). Time su isplaćene obaveze za u prosjeku preko 1.200 zaposlenih na mjesečnom nivou, sa prosječnom neto zaradom od preko 700€ i sa značajno poboljšanom kvalifikacionom strukturom zaposlenih u korist visoko stručnog kadra;

Kao i mnogi drugi pokazatelji, koje ovom prilikom ne bih isticala, ukazuju da su moj rad i ostvareni rezultati bili usmjereni na očuvanje i jačanje kompanijskog brenda i podizanje životnog standarda zaposlenih.

Imajući u vidu navedeno, smatram da na ovaj način nesumnjivo štitim kompanijske interese, ispoljavam etički odnos i stvaram novi osnov za buduću kompanijsku perspektivu i nadolazeće poslovne izazove.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još