Vakcinu bi primilo više od polovine građana

 Vakcinu bi primilo više od polovine građana

Da se vakciniše protiv korona virusa u Crnj Gori namjerava 51% građana, pokazalo je istraživanje koje je u februaru sproveo IPSOS, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

Najnovije istraživanje o stavovima građana Crne Gore prema Kovidu-19 ukazuje na to da je u porastu broj onih koji namjeravaju da se vakcinišu. Prema istraživanju iz januara spremnost da se vakciniše izrazilo je 44% građana.

„Ovakvi nalazi odgovaraju globalnim trendovima zabilježenim u najnovijem globalnom istraživanju o Kovidu-19, koje je IPSOS sproveo u januaru 2021. godine, po kojem se procenat onih koji izražavaju snažnu odluku da se vakcinišu povećao za samo mjesec dana, i to u svakoj od 15 zemalja u kojima je praćen ovaj trend”, pojasnio je direktor istraživačke agencije IPSOS u Crnoj Gori Vladimir Raičević.

Zemlje u kojima se prate trendovi kroz pomenuto globalno istraživanje su: Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Južna Afrika, Južna Koreja, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Kako se navodi u zajendičkom saopštenju IPSOS-a, Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a namjeru da se vakcinišu u najvećoj mjeri izražavaju građani Brazila, Kine, Meksika, Italije i Španije (namjera postoji kod 80 posto i više ispitanika).

Oba istraživanja, kako su kazali, ukazuju i na postojanje zajedničkog trenda široko rasprostranjene potražnje za što skorijom vakcinacijom.

„Februarsko istraživanje javnog mnjenja u vezi s Kovidom-19 u Crnoj Gori pokazuje da bi 53% građana koji namjeravaju da se vakcinišu to učinili čim vakcina postane dostupna. U januaru je ova vrijednost iznosila 49%. U 11 od 15 zemalja širom svijeta, u kojima je sprovedeno istraživanje, većina onih koji namjeravaju da se vakcinišu tvrdi da to planira učiniti odmah ili u roku od mjesec dana nakon što vakcina postane dostupna“, podsjaćaju.

Pored sve većeg broja onih koji izražavaju namjeru da se vakcinišu, u Crnoj Gori je, kako se navodi u saopštenju, porastao i procenat onih koji su saglasni s tvrdnjom da vakcine predstavljaju jedan od najboljih izuma u medicini i da su zahvaljujući njima iskorijenjene brojne zarazne bolesti. I po ovom pitanju došlo je do porasta sa 74% u januaru na 80% u februaru.

„Vakcinacija je od ključnog značaja za zdrav život djece, adolescenata, porodica i zajednica. Trenutna epidemija Kovida-19 dovodi u opasnost nastavak programa imunizacije usljed mjera opšteg zatvaranja, ali i drugih mjera čiji je cilj suzbijanje širenja virusa. Naš zadatak je da osiguramo da sva djeca u Crnoj Gori nadoknade sve propuštene doze vakcina iz programa rutinske imunizacije“, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Istraživanje je, kako se dodaje u saopšetnju, takođe pokazalo da više od dvije trećine (76%) građana vjeruje da bi vakcinacija trebalo da bude prioritet za Vladu i za građane Crne Gore.

„Dobra je vijest za Crnu Goru da raste povjerenje u vakcinaciju kako bi se kontrolisalo širenje COVID-a-19. Vlada je započela program vakcinacije i dužni smo svim našim ranjivim članovima zajednica da se vakcinišemo kad na nas dođe red. Tek tada ćemo početi da vidimo svjetlost na kraju ovog tunela, otvoriti naše ekonomije i nastaviti sa svojim životom“, prokomentarisala je Karen Madoks, britanska ambasadorka u Crnoj Gori.

Dva glavna razloga zbog kojih se građani Crne Gore dvoume oko imunizacije protiv Kovida-19 i dalje su, prema straživanju, zabrinutost zbog brzine odobravanja novih vakcina i mogućih neželjenih efekata istih.

„Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje obuhvatio je 820 građana i građanki starih 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je u periodu od 12. do 16. februara ove godine, putem telefonske ankete tj. upitnika čije je prosječno trajanje bilo 10 minuta. Ključni nalazi ovog istraživanja, kao i prethodnih istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na vebsajtu predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još