Vakcinacija nije za mlađe od 16 godina

 Vakcinacija nije za mlađe od 16 godina

Iz Instituta za javno zdravlje poručili su na pitanja Dana da trenutno nijedna vakcina protiv virusa korona nije predviđena za upotrebu kod djece, dok se samo „fajzerova” može koristiti za imunizaciju za uzrast od 16 do 18 godina.

Iz Instituta ističu da se oko 8,5 odsto djece i mladih do 18 godina registruje među svim potvrđenim slučajevima.

Iz Instituta navode da vakcinacija djece trenutno nigdje u svijetu nije predviđena kao dio vakcinalne strategije iz razloga što trenutno dostupne vakcine nisu ispitivane u dječjoj populaciji te se ne raspolaže podacima vezanim za njihovu bezbjednost i učinkovitostu populaciji djece.

“Neke od kompanija već su započele klinička ispitivanja kod djece i za očekivanje je da se indikacione grupe prošire u skladu s naučnim podacima i dokazima koji budu prikupljeni. Od svih trenutno dostupnih i licenciranih vakcina u svijetu, jedino vakcina proizvođača Fajzer/Biontek predviđa upotrebu kod osoba mlađih od 18 godina i to kod onih starijih od 16 godina. Sve ostale licencirane vakcine i vakcine koje su u širokoj upotrebi donju granicu imaju postavljenu na uzrast od 18 godina. Trenutno nijedna vakcina nije predviđena za upotrebu kod djece, a samo jedna za uzrast od 16 do 18 godina. Države u kojima je ta vakcina registrovana u skladu sa svojim prioritetima i rizičnim grupama sprovode vakcinaciju osoba starijih od 16 godina i uglavnom se radi o hroničnim bolesnicima ovoga uzrasta”, ističu iz Instituta.

Na pitanje da li i u kojoj mjeri korona virus, pogotovo mutirani, ugrožava ovu populaciju, iz te institucije navode da sada prikupljeni podaci sugerišu da djeca mlađa od 18 godina globalno predstavljaju oko 8,5 odst prijavljenih slučajeva kovid-19, sa relativno malo smrtnih slučajeva u poređenju sa drugim starosnim grupama i obično blagim tokom bolesti.

“U Crnoj Gori udio djece (osoba mlađih od 18 godina) u obolijevanju je 8,28 odsto, a najmlađa osoba kod koje je registrovan smrtni ishod imala je 25 godina. Kako bi se u potpunosti procijenio rizik od infekcije kod djece i kako bi se bolje razumio prenos u ovoj starosnoj grupi, širom svijeta se sprovode epidemiološke studije različitog dizajna čiji će rezultati imati uticaja na kreiranje preventivnih i drugih zdravstvenih strategija”, navode iz IJZ.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još